Matjaž Nemec pisal vladi glede nezagotavljanja sredstev za vzdrževanje nezalitega dela Rudnika Idrija

Odprto pismo Vladi Republike Slovenije glede nezagotavljanja sredstev za vzdrževanje nezalitega dela Rudnika Idrija in odpravo posledic rudarske škode

Spoštovani,

vzdrževanje nezalitega dela Rudnika živega srebra Idrija se zdi, da postaja vprašanje, ki ga je po mnenju Vlade RS moč rešiti z nekaj kozmetičnimi popravki, nekje v lepši proračunski prihodnosti. Kako si lahko drugače razlagamo dejstvo, da vlade proračunsko postavko iz tega naslova izkoriščajo le še kot prvovrsten bonus, ki ga je moč vsakokrat, ko je treba klestiti proračun, izkoristiti med prvimi. Naivnost, nepoznavanje vsebine ali ignoranca češ, sanacijo lahko premaknemo nekam v prihodnost, pa Idrijo spreminjajo v tempirano bombo.

Skrajni čas je, da Vlada RS nemudoma prekine s tovrstnim škodljivim in skrajno neodgovornim tolmačenjem prepotrebne sanacije Rudnika ter k problemu pristopi z resnostjo, ki pritiče razmeram na Idrijskem. Namreč klestenje proračunskih izdatkov za sanacijo ni več vsebina, ki jo bo moč – ko bo se bo Vlada RS zavedala posledic svojih (ne)dejanj – popraviti ali odpraviti. Prav tako se ne gre več opirati na ozko razlago, da gre le še za eno od nešteto predvidenih sanacij, temveč za ogroženost celotnega območja ter navsezadnje življenja tamkajšnjih ljudi. Apeli, pozivi ter prošnje lokalne skupnosti, izsledki ekspertnih skupin pa ob vsakokratnem sprejemanju proračunskih dokumentov postajajo le še glas vpijajočega v puščavi.

Ob času sprejemanja proračunskih dokumentov so vsakršni predlogi vladi, po zagotovitvi proračunskih sredstev, posledica bolj ali manj upravičenih interesov. Presojanje kaj je bolj in kaj manj pomembno pa si je (žal) mnogokrat moč tolmačiti povsem različno. Ogrožena varnost mesta Idrija, njenih prebivalcev ter njihovega premoženja pa je posledica, zaradi katere si Vlada RS ne sme privoščiti niti najmanjšega manevrskega prostora v zagotavljanju sredstev. Navsezadnje pa ne gre pozabiti, da je z neodgovornim ravnanjem ogrožena tudi kulturna in naravna dediščina Unesca.

Zato Vlado RS pozivam k odgovornemu in edino sprejemljivemu dejanju, da v okviru Rebalansa proračuna za leto 2015 zagotovi sredstva za vzdrževanje nezalitega dela Rudnika Idrija in odpravo posledic rudarske škode.

Matjaž Nemec,
poslanec Socialnih demokratov v Državnem zboru RS

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja