Nov program za mlade iskalce prvih zaposlitev “Iz faksa takoj praksa”

Državni sekretar Dejan Levanič in generalni direktor Peter Pogačar sta danes predstavila nov program “Iz faksa takoj praksa”, ki so ga pripravili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na ministrstvu se zavedajo, da so mladi med najbolj ogroženimi skupinami na trgu dela, saj na tega šele vstopajo in nimajo delovnih izkušenj. Zato na MDDSZ veliko pozornosti namenjajo ukrepom, ki izboljšujejo položaj in zaposlitvene možnosti mladih. S spremembo študentskega dela so mladim, ki opravljajo to delo, zagotovili socialne pravice in minimalno urno postavko. Program “Iz faksa takoj praksa” pa mladim omogoča pridobivanje delovnih izkušenj in s tem izboljšuje njihove zaposlitvene možnosti.

Program, ki je sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada, povezuje izobraževanje in potrebe trga dela, s spodbujanjem pridobivanja prvih delovnih izkušenj z izpopolnjevanjem za konkretno delovno mesto. Za program je namenjenih 5 milijonov evrov, njegov namen pa je spodbujanje pridobivanja prvih delovnih izkušenj z izpopolnjevanjem za konkretno delovno mesto. Cilj programa je zaposliti 820 mladih pri delodajalcih iz zasebnega sektorja, delodajalci pa bodo za vključitev mlade osebe sofinancirani v višini 6.000 EUR. Ciljne skupine so mlade brezposelne osebe s terciarno izobrazbo, stare do vključno 29 let, ki so prijavljene v evidenci brezposelnih oseb in so hkrati iskalci prve zaposlitve.

S predlaganim programom bo zagotovljen prenos znanja iz zaposlenih na novo zaposlene mlade brez delovnih izkušenj in mladim bo tudi zagotovljena prva zaposlitev. Tisti, ki se bodo zaposlovali v poklicih, ki zahtevajo opravljanje strokovnega izpita, jim bo v okviru programa le to tudi omogočeno. Po zaključku vključenosti v program, bodo mladi opremljeni s konkretnimi veščinami in delovnimi izkušnjami ter kvalifikacijami (strokovnim izpitom), da bodo odgovarjali potrebam delodajalcev po ustrezno usposobljenih kadrih in bodo bolj konkurenčni na trgu dela.

Več podrobnosti o programu najdete na spletni povezavi:http://www.mddsz.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/1939/7594/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja