Predsednika SD in DeSUS krepita sodelovanje pri projektih v korist vseh generacij

Srečanje-vodstev-SD-in-DeSUS-300x200

Socialni demokrati nadaljujemo posvete s parlamentarnimi strankami, ki jih je predsednik stranke mag. Dejan Židan napovedal, ko je 10. januarja na 10. Kongresu SD tudi uradno prevzel vajeti stranke. Tokrat sta se srečali vodstvi SD in stranke DeSUS. Slovenija gre spet po poti uspešnih evropskih držav, je pa zdaj čas, da imajo od gospodarske rasti in izboljšanja konkurenčnosti korist tudi ljudje, sta se na današnjem sestanku strinjala predsednik SD Dejan Židan in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Podobna stališča si stranki delita tudi glede sprememb ustave glede javnega šolstva.

Židan je v izjavi za medije po sestanku izrazil zadovoljstvo nad skupnimi stališči, ki jih SD deli s stranko DeSUS. Med drugim se je Erjavcu zahvalil za podporo pobudi za spremembo ustave glede javnega šolstva, ki jo bodo sopodpisniki pobude za dopolnitev 57. člena Ustave Republike Slovenije predstavili v sredo v prostorih DZ, in pojasnil, da imajo za zdaj 26 podpisov, ki že omogočajo začetek postopka za spremembo ustave. Ga pa čudi, da k pobudi še ni pristopila SMC. Predsednik DeSUS je dodal, da bi bilo podobno ustavno spremembo treba predlagati tudi za področje zdravstva. Nasploh pa je Erjavec zadovoljen, da ima DeSUS v ključnih programskih točkah stranke tudi podporo SD, med drugim pri predlogu za ustanovitev demografskega sklada.

Prav tako imata stranki podobna stališča glede pravic določenih kategorij prebivalstva v primeru gospodarske rasti, višje od 2,5 odstotka. Erjavec je pojasnil, so ravno danes vložili dopolnilo k predlogu novele zakona o izvrševanju proračunov za 2014 in 2015, ki bi v primeru tolikšne gospodarske rasti omogočalo usklajevanje pokojnin. To je po njegovih besedah tudi v skladu s koalicijsko pogodbo, zato “to ni nobeno presenečenje”. “Obdobje, ko se je dajal denar samo v banke in v njihovo sanacijo, na ljudi pa se ni mislilo, se v tej državi končuje,” je dodal Židan. So pa v DeSUS zadržani glede dopolnila k izvedbenemu zakonu o fiskalnem pravilu, ki naj bi omejeval obseg sredstev za pokojnine, socialne transferje in plače v javnem sektorju, kadar bi bilo treba slediti srednjeročnemu fiskalnemu cilju.

V stranki SD glede tega dopolnila pričakujemo izračune. Če bi ti pokazali, da ne bi posegal v pravice omenjenih skupin, bi bil za SD člen sprejemljiv, je povedal Židan. “Nima pa podpore vnaprej,” je dodal predsednik SD. Židan in Erjavec sta se tudi strinjala, da Slovenija legitimno pričakuje vračilo denarja, ki ga je pod izjemno ugodnimi pogoji posodila Grčiji. “Ni pa nobene potrebe, da Grčijo pribijamo na sramotilni steber,” je poudaril Židan.

Glede podpore guvernerju Banke Slovenije dr. Boštjanu Jazbecu, ki se je zaradi ukrepov v okviru sanacije bank v minulih dneh znašel pod pritiskom javnosti, se predsednika SD in DeSUS danes nista opredelila. Oba pa na sredini seji vlade pričakujeta njegova podrobna pojasnila.

Celotno izjavo predsednikov SD in DeSUS si lahko ogledate v videoposnetku:

Predsednik SD mag. Dejan Židan in predsednik DeSUS Karl Erjavec – izjava po srečanju vodstev strank 17-02-2015 from Socialni demokrati on Vimeo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja