Delovni obisk ministra Židana z ekipo kmetijskega ministrstva v Koroški regiji

Židan-z-ekipo-MKGP-na-Koroškem-300x200

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se s sodelavci z ministrstva mudil na delovnem obisku na Koroškem. V okviru obiska se je podrobneje seznanil z načrti Korošcev za vzpostavitev gozdno-lesnega centra LIGNA, ki po svoji industrijski obliki spada bolj pod gospodarsko ministrstvo, a so možnosti sofinanciranja tudi na področju kmetijskega. Kot je na novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem poudaril minister Židan, je v novem programu razvoja podeželja za naložbe v gozd več denarja, kot ga je bilo doslej. Ministrstvo pa prek razpisov podpira tudi občinske gozdno-lesne centre, ki so sicer bolj namenjeni obrtništvu.

V okviru teh razpisov lahko kandidirajo centri do vrednosti največ 2,5 milijona evrov, projekt Ligna pa je ocenjen na 6,5 milijona evrov in je uvrščen v predlog novega koroškega regionalnega razvojnega programa. Več denarja za podporo lesni industriji ima po Židanovih besedah gospodarsko ministrstvo. Ob tem je Židan izpostavil prizadevanja ministrstva za ureditev sistema upravljanja in gospodarjenja z državnim gozdom na način, da bo les po tržnih cenah v Sloveniji na voljo tistim, ki ga potrebujejo, ne pa da država na to nima vpliva. Z ureditvijo sistema bodo imeli po Židanovih besedah lesni centri na razpolago stabilen dotok lesne surovine.

Trenutno namreč velja, da prodajalci veliko slovenske hlodovine odpeljejo na razrez čez mejo, na kar že več let opozarjajo tudi gozdarji in lesarji na Koroškem. Židan v zvezi s tem odgovarja, da vsakemu lastniku gozda privošči, da ima od svoje surovine koristi, saj morajo lastniki les vendarle prodati po dobri ceni. A hkrati opozarja na kar nekaj slabih izkušenj pri prodaji lesa v tujino. Med drugim se prodajalci soočajo z nepredvidljivimi odbitki, prav tako ob viških lesa v Evropi slovenski prodajalci med prvimi ostanejo brez kupcev. Les v tujino izvažajo predvsem lastniki zasebnih gozdov, nekaj naj bi bilo tudi izvoza iz državnih gozdov, zato si država prizadeva za spremembo gospodarjenja z državnimi gozdovi.

Židan-s-koroškimi-čebelarji-590x332

Minister se je v okviru tretjega regijskega obiska sestal z zaposlenimi v organih v sestavi in javnih zavodih, ki so v pristojnosti ministrstva ali z njim povezani. Poleg srečanja s predstavniki Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec in pobudniki projekta Ligna se je srečal tudi s prevaljskimi čebelarji ter obiskal turistično kmetijo Jeglijenk in Koroško kmetijsko-gozdarsko zadrugo, obisk v regiji pa je zaključil s srečanjem s koroškimi županjami in župani.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja