Predsednik SD Židan ob obisku na Obali odločno proti možnosti prodaje deleža v Luki Koper

Židan-z-mediji-o-Luki-Koper-300x200

Povsem napačno je razmišljati, da bi kot del javno-zasebnega partnerstva, ki bo potrebno za financiranje izgradnje drugega tira, prišla v poštev tudi prodaja Luke Koper, je ob obisku državnega strateškega infrastrukturnega podjetja v Kopru poudaril predsednik SD in kmetijski minister mag. Dejan Židan. Dodal je, da Luka je in bo ostala v lasti države. Kot je spomnil Židan, je pristojno ministrstvo pripravilo vlogo za sofinanciranje drugega tira, zdaj pa mora skupaj z ministrstvom za finance razviti še model javno-zasebnega partnerstva. Ob tem pa je predsednik SD poudaril, da “je povsem napačno razmišljati, da je lahko kot del tega javno-zasebnega partnerstva tudi prodaja Luke Koper.”

Židan-v-Luki-Koper-590x332

“Luka Koper je z našega stališča zelo zelo strateška naložba države in če država razmišlja o kakšnih lastniških deležih, lahko kvečjemu o povečanju lastniškega deleža, ne pa o zmanjšanju,” je dejal.
Glede možnosti, da bi v javno-zasebno partnerstvo vstopili Kitajci, je Židan pojasnil, da so Kitajci “načeloma zainteresirani tudi za infrastrukturne projekte, tudi v Sloveniji, a na način, da imajo od tega tudi dobiček.”

“Ko bo projekt javno-zasebnega partnerstva razvit, predvidevam, da bosta resorni minister in finančni minister vprašala potencialne partnerje, ne samo v Evropi, ampak tudi drugje, ali so sedaj pripravljeni iti v javno-zasebno partnerstvo, in tudi zelo jasno povedala, da so pa nekatere omejitve,” je povedal predsednik SD. Ena od teh omejitev je po Židanovih besedah lastništvo Luke Koper, ki “mora in bo ostalo v lasti Slovenije”.

Andraž-Novak-in-Dejan-Židan-590x332

Kot je pojasnil član uprave Luke Koper Andraž Novak, so Židanu predstavili načrte za prihodnost, poleg drugega tira pa so se pogovarjali tudi o vseh drugih odprtih vprašanjih v Luki, od vhodov v pristanišče do navezave na avtocestno infrastrukturo, dotaknili pa so se tudi lanskih poslovnih rezultatov družbe.
Židan je izpostavil tudi odnos, ki ga ima kmetijsko ministrstvo do Luke, saj preko nje potekajo tudi živinski promet, promet hrane in surovin zanjo. “Mi smo se dogovorili že pred nekaj leti, da temu prilagodimo tudi inšpekcijske službe, tako da delovanje Luke Koper ni odvisno od tega, kako inšpekcijska služba ali država deluje, ampak se državna služba povsem prilagodi potrebam Luke,” je poudaril in dodal, da kjer lahko, pomagajo odpirati vrata.

Židana veseli tudi, da Luka Koper “natančno ve, kaj želi biti tudi v prihodnje”. V pristanišču imajo smele razvojne načrte, pri tem pa pričakujejo pomoč države. “Sami bi investirali tudi v nekatere nujno potrebne cestne poti,” je navedel Židan, pri čemer po njegovem mnenju ni težava v denarju, ampak v pretirano dolgih postopkih, saj se država in lokalna skupnost ne znata dogovoriti. Zato bo naslovil vprašanje, ali na ravni vlade obstaja kakršna koli možnost, da se omenjeni postopki pospešijo.

Pogovor-SD-Koper-v-caffe-Loggia-590x332

Po delovnem obisku Luke Koper se je predsednik SD in podpredsednik vlade RS mag. Dejan Židan v caffeju Loggia udeležil še omizja lokalne organizacije Socialnih demokratov, kjer je sodeloval v odprtem pogovoru s predsednico SD Koper mag. Tatjano Magdalenič in glavnim tajnikom SD Dejanom Levaničem o prihodnjem delovanju stranke na terenu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja