Minister Janko Veber na povabilo predsednika Boruta Pahorja gost konference posvečene miru in varnosti

Minister Janko Veber je sodeloval na konferenci z naslovom »Prihodnost miru in varnosti«, ki je potekala v okviru projekta »Slovenija 2030«. Cilj projekta je oblikovati dolgoročno vizijo Republike Slovenije. Minister Janko Veber se je v svoji razpravi osredotočil na dve vprašanji, to sta, kakšna je možnost, dolžnost in odgovornost Slovenije za ohranjanje in krepitev regionalnega, evropskega in svetovnega miru in varnosti, ter, kakšen nacionalno-varnostni sistem mora vzpostaviti Slovenija, da bi bila pripravljena na soočenje z varnostnimi tveganji in izzivi mednarodnega okolja v naslednjih petnajstih letih.

Minister Veber je, med drugim, poudaril, da bo Republika Slovenija potrebovala stališče do evropske varnostne strategije. Doslej je sicer veljala strategija, da je Evropa celina miru, v sklopu tega pa je tudi Slovenija država, ki si zagotovo prizadeva za mir in varnost v svetu. Minister je prepričan, da bo tako tudi v prihodnosti, saj si ne predstavlja, da bi si Slovenija poskušala podrediti kakšno drugo regijo. “Usmerjenost v mir je ključna, trenutno ravnovesje sil pa je takšno, da lahko dobimo varljiv občutek, kot da je varnost samoumevna, zato se moramo zavedati, da se lahko razmere v hipu spremenijo,” je opozoril Veber in dodal, “da moramo biti pripravljeni na možnost, da se nam kaj zgodi, četudi kaže kot, da se nam ne bo.” Minister vidi nevarnosti v delovanju Islamske države, pri katerih pripadnikih ni mogoče oceniti, kdaj lahko pride do odločitve, da ogrozijo varnost v posamezni državi.

 

“Zato moramo oceniti posledice, ki so izšle iz reševanja gospodarske krize,” je poudaril minister Veber, saj se je Slovenija napačno odzivala na ta proces, postali smo ranljivi, z varčevalnimi ukrepi pa smo zelo posegli v obrambni sistem, ki je v zelo kratkem času prispeval zelo veliko sredstev, zato imamo zdaj slabše izhodišče za soočenje z varnostnimi izzivi, ki so resni. Eden od teh je zagotavljanje kibernetske varnosti, kar bi zahtevalo več vlaganj v tehnologijo in razvoj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.