Župan Jevšek: “V skupnosti občin smo nekoliko pomirjeni po informacijah ministrstva za zdravje glede reorganizacije urgentne službe.”

Predstavniki ministrstva za zdravje so v razpravi glede reorganizacije nujne medicinske pomoči nekoliko pomirili predsedstvo Skupnosti občin Slovenije. A dokončno bodo pomirjeni, ko bo reorganizacija uspela tako, da se bo v praksi dostopnost državljanov do nujne medicinske pomoči izboljšala, pravi predsednik skupnosti občin in župan Murske Sobote dr. Aleksander Jevšek.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije in murskosoboški župan Jevšek je ob robu seje za medije dejal, da je zadovoljen z napovedjo predstavnikov ministrstva za zdravje, da bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc skupaj s projektno skupino, ki pripravlja reorganizacijo nujne medicinske pomoči, obiskovala regije, kjer bodo načrtovali spremembe. “Tako bomo lahko kot poznavalci terena in območja dali pripombe, s pomočjo katerih bo dosežen cilj, da bo nujna medicinska pomoč za prebivalce hitrejša in kakovostnejša,” je dejal Jevšek.

Opozoril je namreč, da so bile občine velikokrat izrinjene iz dialoga o tem, kaj se na nivoju občin dogaja. Današnji pogovor s predstavniki ministrstva za zdravje pa je bil po njegovih ocenah korak naprej. “Sedaj se pa kaže drugačna pot in verjamem, da bomo imeli v kratkem možnost sodelovati v javni razpravi, kjer bodo upoštevali tudi predloge županov in lokalnih skupnosti,” je dejal Jevšek. Pravilnik reorganizacije bo šel v javno razpravo predvidoma konec marca. Zadovoljen je nad zagotovilom predstavnikov zdravstvenega ministrstva, da bodo lokalne skupnosti vsekakor vključene v osnovanje mreže, a poudarja, da bodo morali aktivno bdeti nad projektom, da bodo lahko skupaj organizirali optimalno službo. “Če urgentna služba med občani ni sprejeta, je ne prepoznajo kot svojo, bo težko dosegala zastavljene cilje,” je dejal murskosoboški župan.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar pa je opozoril, da se pri reorganizaciji ne bo nič zgodilo čez noč. Nujna medicinska pomoč je namreč na terenu zelo povezana z drugimi zdravstvenimi dejavnostmi, ki jih opravljajo zdravstveni domovi. Ob tem bo treba ločiti tudi nujno medicinsko pomoč od dežurne službe ter hkrati zagotoviti, da bodo tudi tisti bolniki, ki tekom tedna ne morejo poiskati zdravstvene oskrbe, to oskrbo dobili čez vikend, ob tem pa ne bodo bremenili urgentne službe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.