Minister Židan od novega direktorja Posedija pričakuje nadaljevanje dobrega dela

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan pričakuje, da bo Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pod vodstvom dr. Janeza Posedija nadaljevala z dobrim, strokovnim in neodvisnim delom. Očitke, da ima Posedi premalo izkušenj, zavrača in pričakuje, da bo v sistem prinesel nova znanja. Vlada je v četrtek za generalnega direktorja uprave za varno hrano imenovala Posedija, ki prihaja z ljubljanske veterinarske fakultete, sicer pa je tudi predsednik Konfederacije sindikatov Pergam, kjer pa se mu mandat izteka. Petletni mandat na čelu uprave z možnostjo ponovnega imenovanja bo nastopil 16. marca letos.

“Sistem varne hrane, ki ga imamo v Sloveniji, velja za enega od treh najboljših v EU. Pričakujem, da se bo takšen razvoj nadaljeval tudi v naprej,” je Židan dejal v izjavi za medije v Ljubljani. Židan pričakuje, da bo uprava za varno hrano pod vodstvom novega direktorja delovala zelo strokovno in neodvisno. “Pričakujem tudi, da bodo kakovostno pokrivali vsa področja, ne le mesno verigo, ampak tudi zeleno verigo in ostale stvari, za katere so pristojni,” je povedal minister. Želi si tudi, da bo uprava ljudem ves čas pojasnjevala, zakaj je njihovo delo pomembno in zakaj ga opravljajo, da bodo ljudje razumeli, da je nadzor koristen za vse in da ščiti potrošnika. “Verjamem, da bodo šli še naprej s koraki, ki so bili že doslej dobri,” je dejal Židan.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je razpis za položaj generalnega direktorja uprave za varno hrano objavilo 10. februarja. Posebna natečajna komisija v okviru uradniškega sveta je obravnavala 12 prejetih kandidatur in izvedla razgovore z osmimi kandidati, ki so oddali popolne in ustrezne vloge, pri čemer je med razgovorom en kandidat odstopil. Uradniški svet je ministra Židana v sredo obvestil o dveh primernih kandidatih – poleg Posedija je bila to še direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak.

Židan se z nekaterimi očitki, da je bil Posedi nagrajen za sindikalno delo in da nima dovolj izkušenj, ne strinja. “Ko sem tehtal med obema kandidatoma, sem izhajal iz tega, da je prva kandidatka že del sistema za varno hrano, kakovostno opravlja zelo pomembno funkcijo in verjamem, da bo tako tudi v naprej. Drugi kandidat pa še ni del sistema in če pride kot direktor, prinese nova znanja, poznanstva, novo stroko in to je pomembno,” je dejal minister. Ali imajo prijavljeni kandidati dovolj izkušenj, je glede na kriterije presojala komisija, “moja naloga pa je, da strokovnjakom, ki ocenjujejo, tudi zaupam”, je še dejal Židan.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.