Židan: “Nekorektno je, da se v javnem sistemu toliko denarja nameni za dodatno financiranje, namesto za zaposlitve mladih.”

Predsednik SD in podpredsednik vlade mag. Dejan Židan spoštuje ponujen odstop ministrice za izobraževanje dr. Stanke Setnikar Cankar. Vendar opozarja, da bo napačen odziv, če se ministrico označi za grešnega kozla, saj je protikorupcijska komisija odkrila napako v sistemu, ki jo je treba odpraviti. Židan želi, da bi milijone, ki so izplačani na tak način, namenili zaposlitvam mladih.

Poudaril je sicer, da odstop ministrice ničesar ne reši. V SD opozarjamo, da imamo očitno v sistemu javnega šolstva sistemsko napako, ki omogoča, da so na dovoljen način izplačani milijoni. “Napak v sistemu pa se ne odpravlja tako, da se pojavi nekdo kot grešni kozel, vse ostalo pa gre naprej,” je opozoril predsednik SD. Komisija za preprečevanje korupcije je po njegovih besedah odkrila napako v sistemu, ki jo je treba odpraviti.

“Tako v stranki SD pričakujemo, da se bo resorno ministrstvo poglobilo in predlagalo rešitve za odpravo teh anomalij, sicer bomo to storili Socialni demokrati,” je povedal predsednik SD. “Po našem mnenju je nekorektno, da se v javnem sistemu toliko denarja nameni za dodatno financiranje,” je bil odločen Židan. Tudi zato, ker bi se po Židanovem prepričanju s tem denarjem lahko v javnem sektorju zaposlilo mnogo mladih ljudi, ki iščejo službo.

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč v četrtek razkrila, da so subjekti javnega sektorja fizičnim osebam v zadnjih 11 letih prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali za več kot milijardo evrov. Pri tem se je Setnikar Cankarjeva znašla na drugem mestu zaslužkarjev, saj je v omenjenem obdobju poleg redne plače prejela še za 636.068,98 evra honorarjev. Danes je zato premieru ponudila odstop, ki ga je ta tudi sprejel, saj je ocenila, da se političnim posledicam ne more izogniti, hkrati pa je prepričana, da bo sum korupcije in konflikta interesov ovržen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.