SD: “Pogumno naprej k večji enakosti spolov v Republiki Sloveniji.”

Socialni demokrati pozdravljamo vse večji angažma naše družbe za krepitev enakosti spolov, ki se je preko soglasne politične podpore izrazil Državni zbor na skupni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Na seji je bil med drugim sprejet sklep, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi dr. Anja Kopač Mrak iz vrst SD, do konca leta 2015 pripravi zakonsko podlago za uvedbo kvot manj zastopanega spola v upravnih in nadzornih odborih gospodarskih družb.

Kot je v pobudi za sklic skupne seje poudarila ministrica dr. Anja Kopač Mrak ostaja ena od pomembnih prioritet ministrstva izboljšanje položaja žensk in odprava ovir na poti do enakosti spolov na podlagi ključnih ukrepov, ki jih ministrstvo načrtuje in izvaja. “V Sloveniji smo v zadnjih dvajsetih letih dosegli napredek tako na področju družbenega zavedanja enakosti spolov kot tudi na ravni zakonodaje,” je poudarila ministrica iz vrst SD, a je hkrati opozorila “na zaskrbljujoče podatke, ki pravijo, da vsaka druga ženska v svojem življenju doživi eno od oblik nasilja, vsaka peta fizično nasilje, ženske pa so v večji meri izpostavljene tveganju revščine, predvsem starejše ter matere, ki živijo same z otroki.”

“Ženske poleg polne zaposlitve opravijo tudi večino neplačanega dela, skrbi za otroke in gospodinjstvo,” je bila jasna ministrica, ki je v okviru ukrepov ministrstva napovedala nov strateški dokument – Nacionalni program za enake možnosti žensk in moških, ki bo opredelil ključne cilje in ukrepe do leta 2020. Ob tem ni odveč poudariti, da trenutno stanje v Sloveniji kaže, da so ženske močno pod-zastopane pri odločanju v gospodarstvu, saj upravam največjih gospodarskih družb, ki kotirajo na borzi, predseduje kar 95 odstotkov moških.

Enakost-med-spoloma-590x332

 

“Današnjo zavezo politike, da se podpre namera ministrstva za uvedbo ženskih kvot, vidim kot iskro, ki upam, da bo zanetila tisto pravo navdušenje, spodbudo in poenotila celotno družbo, da se enakim možnostim vrata na široko odpro, ne samo preko zakonodaje, s figo v žepu, ampak zato, ker moramo delati premike na področju enakosti spolov in s tem krepiti samozavest žensk” je povedala poslanka SD in članica Odbora za delo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Marija Bačič, ki jo navdaja upanje, da smo resnično iskreni v nameri, da postanemo družba, kjer si cenjen, ker znaš, zmoreš in se trudiš, ne pa zaradi svojega spola.

“Pravica je ženskega spola,” je opozorila poslanka SD in članica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Andreja Katič ter dodala, “kako absurdno, ko pa smo ravno ženske vse pogostokrat prikrajšane različnih pravic, ki so bile tekom let, desetletij, stoletij pripete izključno moškim.” “Veseli me, da je prišel čas, ko smo ženske in moški združeni v ideji odpraviti to neravnovesje tudi skozi zakonski okvir, kar pa je še pomembneje skozi zavedanje, da smo enakopravni močnejši, da enake možnosti niso privilegij, temveč nuja, če želimo kot družba napredovati, ne pa le obstati,” je še povedala poslanka Andreja Katič.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja