Ministrica Kopač Mrak na posvetu o ekonomski demokraciji

V ponedeljek, 16. marca 2015, je v prostorih Vlade Republike Slovenije potekal posvet z naslovom “S sodelovanjem do zaupanja in uspešnega poslovanja”, namenjen predvsem seznanitvi posameznih izzivov na področju ekonomske demokracije v Sloveniji. Posveta so se poleg ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anje Kopač Mrak udeležili tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državni sekretar na Ministrstvu za finance mag. Metod Dragonja. Udeležba na tako visoki ravni, daje upanja, da se bodo stvari tudi na področju razvoja ekonomske demokracije končale začele premikati. Največji izziv pred katerim smo se znašli je stabilizacija poslovnega okolja in kako zagotoviti rast slovenskih podjetij. Socialni demokrati menimo, da mora rast temeljiti na znanju, inovacijah, sposobnih ljudeh in napredni infrastrukturi.

Potreba po podpori alternativnim konceptom ekonomskega in družbenega razvoja, ki bi temeljil na večji enakosti in demokratičnosti je bila prepoznana tudi s strani vlade. Tako so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pred dvema tednoma ustanovili strokovni svet za razvoj ekonomske demokracije, s ciljem priprave predloga celovite strategije razvoja različnih vidikov sodobne delavske participacije oz. organizacijske participacije zaposlenih kot nosilcev človeškega kapitala v eri znanja in analiziranja stanja na posameznih področjih v praksi ter priprave pobud in predlogov ustreznih aktivnosti za spodbujanje hitrejšega razvoja človeškega kapitala v Sloveniji.

Ekonomska demokracija z razvitim sistemom organizacijske participacije zaposlenih – s sodelovanjem delavcev pri upravljanju podjetij, udeležbi delavcev pri rezultatih poslovanja in širšega notranjega lastništva zaposlenih – ni le všečna besedna zveza. V obdobju še vedno relativno visoke brezposelnosti, še posebej brezposelnosti mladih je lahko prav način ustvarjanja bolj trajnostno naravnanih in dostojnih delovnih mest prepotreben korak. Takšne pobude ne smejo predstavljati zamujene priložnosti, ampak resno zavezanost Slovenije k zagonu gospodarstva in socialni koheziji. Če hočemo uresničiti razvojne potenciale Slovenije, je bistveno zagotovilo dostojne prihodnosti državljank in državljanov, saj so ljudje ključna razvojna priložnost Slovenije.

1 reply
  1. visit site
    visit site says:

    I simply want to mention I am just beginner to blogging and site-building and honestly enjoyed you’re web page. Probably I’m want to bookmark your site . You surely come with fabulous stories. Thanks a lot for revealing your web-site.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.