Obrambni minister Veber na uradnem obisku gostil azerbajdžanskega kolega Hasanova

Minister za obrambo Janko Veber na uradnem obisku v Sloveniji gostil azerbajdžanskega obrambnega ministra Zakirja Hasanova. Z Azerbajdžanom ima Slovenija zelo dobre gospodarske odnose, obojestranski interesi so glede razvoja transporta in logistike, med vojskama pa največ sodelujemo na področju izobraževanja in usposabljanja, predvsem glede gorskega bojevanja, vojaške zgodovine ter energetske in kibernetske varnosti, skupne aktivnosti pa bodo tudi ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne. Poleg tega imamo skupnega heroja, partizana Mihajla. Ministra sta precej pozornosti namenila dvostranskemu sodelovanju med državama na obrambnem in vojaškem področju. Strinjala sta se, da je to sodelovanje odlično in bi ga bilo dobro še izboljšati. Teme pogovorov so bile tudi krepitev političnih stikov, procesi transformacije in razvoja obrambnega in vojaškega sistema v Azerbajdžanu ter oblike sodelovanja in partnerstva te države z integracijami v evroatlantskem prostoru, sodelovanje oboroženih sil obeh držav v mednarodnih operacijah in na misijah ter izmenjava pogledov na trenutne varnostne razmere v regiji in širše.

Dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Azerbajdžanom na obrambnem in vojaškem področju se vztrajno povečuje že od leta 2008. Dvostranski sporazum o obrambnem sodelovanju, ki je pravni temelj nadaljnjega sodelovanja, je bil podpisan marca 2011. Med glavnimi področji sodelovanja sta izobraževanje in usposabljanje, predvsem usposabljanje za gorsko bojevanje in jezikovno izobraževanje. Častniki azerbajdžanskih oboroženih sil so se že do zdaj usposabljali v 132. gorskem polku Slovenske vojske ter v Centru za jezikovno usposabljanje Ajševica. Sodelovanje poteka tudi na področjih vojaške zgodovine in kibernetske varnosti. Minister Veber je kot možnost za nadaljnjo krepitev sodelovanja izpostavil obrambno industrijo, s čimer se je strinjal tudi azerbajdžanski minister, saj Azerbajdžan veliko vlaga v razvoj svoje vojske. Nekaj besed sta namenila tudi pomenu zagotavljanja energetske varnosti ter razvoju transporta in logistike, kjer so prav tako možnosti za sodelovanje med državama. Izpostavila pa sta tudi možnosti nadaljnjega sodelovanja z ITF.

 

Z Azerbajdžanom imamo skupnega heroja, to je azerbajdžanski narodni heroj in slovenski partizan Mehdi Husejnzadeh – Mihajlo, ki je padel v borbi med partizani in nemškimi silami leta 1944 v Vitovljah pri Šempasu, pokopali pa so ga v Čepovanu. Mihajlo je bil rojen 22. 12. 1918 v Novhani pri Bakuju, avgusta 1941 je bil vpoklican v Rdečo armado, po končanem šolanju na pehotni častniški šoli v Tbilisiju je bil 1942 kot poročnik poslan na fronto, sodeloval je tudi v bitki za Stalingrad, konec avgusta 1942 pa je bil pri Kalaču na Donu ranjen in ujet. V Berlinu je nato delal kot prevajalec in naslednje leto postal obveščevalec v azerbajdžanski diviziji nemške vojske, nato pa je s turkestansko divizijo nemške vojske prišel v Videm. Iz nemške vojske mu je uspelo pobegniti in se nato pridružiti italijanskim partizanom, borcem 9. korpusa. Padel je pod streli nemške vojske v Vitovljah pri Šempasu. Zato je delegacija, iz MORS je bil v njej generalni sekretar mag. Boris Balant, položila venca na njegovem grobu v Čepovanu in ob spomeniku v Šepasu, kjer ima naš partizan Mihajlo tudi spominsko sobo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.