Ministrica Kopač Mrak na Hajdini: “Brezposelnost v podravski regiji padla za 4,3 odstotke.”

V sredo, 18. marca, je na Hajdini potekala okrogla miza z naslovom Zaposlovanje mladih – izziv in priložnost za lokalno okolje. Na okrogli mizi so sodelovali ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl, predsednik Kluba ptujskih študentov Aleš Meglič, direktor podjetja Intera Peter Ladič in vodja kadrovske službe podjetja Talum Darja Vodušek Vtič. Ministrica Kopač Mrak je izpostavila ključna problema, ki vplivata na brezposelnost mladih, in sicer, pomanjkanje delovnih izkušenj ter neskladja na trgu dela zaradi visoko izobraženega kadra. Poudarila je, da je implementacija ukrepov Jamstvo za mlade dobra, saj se je brezposelnost v podravski regiji zmanjšala za 4,3%. V Sloveniji bi bilo nujno vpeljati sistem vajeništva kot ga imajo v Avstriji.

Poudarila je, da je bilo v zadnjih dveh letih 157 milijonov namenjenih zaposlovanju mladih. Ukrepi kot so usposabljanje na delovnem mestu, Prvi izziv, oprostitev plačila prispevkov, so bili zelo uspešni. Sodelujoči so izpostavili problem volonterskega pripravništva. Vlada je že sprejela sklep, da volonterskega pripravništva ne podpira. Po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) gre za posebno obliko dela, ki je določena v področnih zakonih (izobraževanje, zdravstvo…). Za učinkovito ureditev instituta bi bile nujne tudi spremembe v področnih zakonih. Zato je vlada pozvala vsa pristojna ministrstva, naj spremenijo zakonodajo in preverijo, ali so obvezna pripravništva sploh potrebna, medtem ko bo ministrstvo za delo pripravilo programe za plačana pripravništva v bodoče.

 

Darja Vodušek Vtič iz podjetja Talum je povedala, da so spodbude za delodajalca in razpisi dobrodošli, da pa je ključnega pomena pri zaposlovanju, prav potreba po delu. Svetovala je, da bi morali mladi že pred končanim študijem, že v srednji šoli iskati zaposlitve. V njihovem podjetju se veliko poslužujejo kadrovskega štipendiranja, ki se je izkazalo za zelo uspešno. Peter Ladič iz podjetja Intera je izpostavil problem tudi v sistemu izobraževanja. Kader, ki ga potrebujejo v njihovem podjetju velikokrat ne dohaja novim tehnologijam, ki jih uporabljajo v njihovem podjetju, saj jih izobraževalni sistem tega ni naučil.

Predsednik MSS Tin Kampl in predsednik Kluba ptujskih študentov Aleš Meglič sta izpostavila, da si mladi želijo varnih in zanesljivih oblik dela, ki jim služijo kot orodje za osamosvajanje in preživetje. Mladi so z leti postali tudi bolj fleksibilnejši pri iskanju zaposlitve, saj jih veliko išče možnost tudi izven kraja bivanja, oz. celo v tujini. Pozdravila sta tudi reforme študentskega dela, po katerem vsako delo šteje in se tudi študentsko delo prizna kot formalne delovne izkušnje. Problem brezposelnosti mladih je medsektorski, zato bi se bilo potrebno povezati tudi z ministrstvom za visoko šolstvo in sprejeti dolgoročno strategijo, oz. načrt glede potreb po zaposlovanju na trgu dela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja