Minister Veber v spletni klepetalnici MMC RTV SLO

V torek, 24. marca, je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice obrambni minister in podpredsednik SD Janko Veber. Minister za obrambo je v okviru spletnih klepetov z ministri odgovarjal tako na vprašanja povezana z njegovo domnevno zlorabo obveščevalne službe v politične namene, kjer so vojaški obveščevalci preverjali vplive prodaje Telekoma na obrambno varnostni sistem, kot tudi o ideji predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja o lastni evropski vojski, o novih nakupih orožja, kot tudi o slovenskem izvozu vojaške opreme v Izrael.

“Za vlado sem pripravil informacijo o vplivu zamenjave lastništva v nacionalnem operaterju na delovanjeobrabnega sistema in sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Dokumentu sem dal stopnjo zaupnosti, da se v vladi v miru pogovorimo tudi o vidikih zamenjave lastništva na nemoteno delovanje vseh delov obrambnega resorja tudi v prihodnje. V zaključku informacije predlagamo, da pričakujemo enako raven kvalitete storitev ob enakih ali še nižjih stroških,” je v klepetalnici razložil obrambni minister Veber.

“Ta predlog je iskren, ker je Slovenija ta hip zelo ogrožena zaradi naravnih nesreč, varnostne razmere v naši bližini pa vse slabše. Še posebej se moremo zavedati realne grožnje kibernetskih napadov preko katerih se z vdorom v informacijski sistem lahko destabilizira državo,” je dodal Veber in opozoril, da nameravajo glede odtekanja informacij z ministrstva, kar se je očitno zgodilo v aferi Telekom, “poostriti nadzor nad delovanjem za ozke politične namene.”

Med prioritetami vodenja obrambnega resorja je odpiranje poti slovenskim podjetjem na trge držav članic zavezništva NATO in EU, saj meni, da smo svoje članstvo v zvezi NATO in EU premalo izkoristili za gospodarski razvoj. “S svojo prisotnostjo Slovenske vojske na mednarodnih misijah in operacijah tako v okviru zveze NATO, EU kot tudi OZN zagotavljamo mir in možnost stabilizacije razmer v državah kjer smo prisotni. S tem si omogočamo, da nas sprejmejo kot državo, ki je pripravljena sodelovati z dotično državo tudi po koncu misij. Takrat nastopi možnost novega trga tudi za naša podjetja,” je povedal Veber.

O ideji predsednika evropske komisije, da bi bila lahko evropska unija imela lastne oborožene sile, je Veber menil, da Evropa žal nima enotne zunanje politike, zato je ta ideja težko uresničljiva. “Stališče Slovenije je, da je potrebno proučiti podvajanje EU vojske in enot Nata, torej neke vrste dvonamenskost, ki bo veliko lažje izvedljiva zaradi manjših stroškov. Idejo podpiram, ker to kaže, da se gospod Junker zaveda, da je tudi Evropa lahko ogrožena zaradi nestabilnih razmer na vzhodu, vse večja ogroženost Evrope pa se poraja tudi na njenem jugu,” je zapisal Veber.

Slovenski Amnesty International je lani poleti javno pozval, naj Slovenija takoj sprejme odločitev o ustavitvi nadaljnjega izvoza orožja in druge vojaške opreme v Izrael, saj je po podatkih obrambnega ministrstva Slovenija med letoma 2004 in 2013 v Izrael izvozila za skoraj šest milijonov evrov orožja in druge vojaške opreme. “Legalna prodaja je mednarodno nadzorovana. Zato morajo pristojni organi v mednarodnih organizacijah opraviti svojo nalogo in sprejeti ukrepi, ki bodo preprečevali vojne zločine,” je še klepetalnici MMC-ja odgovoril obrambni minister Veber.

Celoten pogovor z ministom Jankom Vebrom, ki so ga na MMC-ju pripravili v sklopu spletnih klepetov z ministri vlade, si lahko preberete na povezavi: http://skrci.me/LMDuL

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.