Veber: “Letalo Falcon zdaj na voljo tudi za prevoz človeških organov in reševanje človeških življenj.”

Minister za obrambo Janko Veber in direktorica zavoda Slovenija transplant Danica Avsec sta danes podpisala pogodbo, s katero bo vladno letalo Falcon lahko prevažalo organe za presaditev. Na ministrstvu za obrambo načrtujejo, da bodo njihovi piloti letno opravili 25 prevozov src in da bo letalo na voljo za okoli 70 do 80 odstotkov prevozov. Razmislek o uporabi Falcona za prevoz človeških organov so spodbudili kratek odzivni čas, hitrost in zmogljivost tega letala ter zanesljivost posadk. “Izšolani posadki bosta zavodu na voljo v dveh urah, kar pomeni, da bodo pristojni po organ poleteli v najkrajšem času in tako rešili človeško življenje,” je poudaril minister Veber. Letalo Falcon je po njegovih besedah izredno primeren za tovrstne prevoze, saj je hitro, organe pa bo lahko pripeljalo z bolj oddaljenih lokacij, kot je bilo mogoče doslej. “Zato se tudi za bolnike širi možnost, da dobijo organ,” je še povedal Veber.

“Želimo si, da bi uspešno reševali življenja in s tem dokazali, da z uporabo Falcona največ pridobijo prav bolniki,” je dodal Veber, ki je ponosen, da ministrstvo sodeluje pri teh najbolj humanih postopkih. S tem pa se ne upravičujejo le vlaganja v obrambni sistem, ampak tudi zaupanje ljudi, še pravi. Kot je dodal, prevoz človeških organov in tkiv pomeni nov korak približevanja Slovenske vojske (SV) civilnemu prebivalstvu in večnamensko uporabo njihovih zmogljivosti. Prevoz organov bo dvonamenski, saj morata letalo kot posadka imeti določeno število preletenih ur, kar pomeni, da bi morali leteti tudi, če ne bi imeli naročil za lete. Pri vprašanju stroškov bistvenih sprememb tako ne bo, je dodal minister. Veber je spomnil, da helikopterji SV že vrsto let pomagajo pri gorskem reševanju in ob drugih nesrečah, letos so pripeljali že 29 poškodovanih.

Podpis-pogodbe-med-MORS-in-Slovenija-Transplant-590x332

 

Direktorica zavoda pa pravi, da je današnji dan zanjo in za njene sodelavce zelo uspešen, saj jim podpis pogodbe omogoča boljšo logistiko, strokovnjaki pa se bodo lahko osredotočili na druge naloge. Prevoz organov je namreč poseben proces, v katerem morajo poskrbeti, da je organ pripeljan varno in pravočasno. Posebej je to pomembno pri prevozu srca in jeter. Predvidevajo, da bodo največkrat pripeljali prav ta dva organa. In kot je opozorila, imajo pri prevozu srca na voljo le tri ure. “Doslej so prevoze opravljali z različnimi prevozniki, leti so bili različno kakovostni, dostikrat so bili odvisni od lastne iznajdljivosti,” je naštela Avsčeva. K sreči pa se je redko zgodilo, da je odpadel prevoz in posledično tudi sama presaditev organa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.