Tanja Fajon v evropskem letu razvoja za nagrado Državljan Evrope sonominirala Toma Križnarja

Evropska poslanka Skupine S&D mag. Tanja Fajon je s slovenskim poslanskim kolegom dr. Igorjem Šoltesom (Skupina Zelenih-ESZ) za nagrado Državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament, predlagala slovenskega borca za človekove pravice in humanitarnega delavca Toma Križnarja, ki je bil tesen sodelavec Saliha Mahmuda Osmana, ki je leta 2007 prejel nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo prav tako podeljuje Evropski parlament.

Tomo Križnar je s svojim človekoljubnim udejstvovanjem v državah tretjega sveta, predvsem Južnem Sudanu, Darfurju, Kongu, požel veliko odobravanje in priznanja različnih mednarodnih organizacij in institucij.
Letos, v evropskem letu razvoja in boja proti revščini, ima tako parlament možnost in čast, da javno predstavi in nagradi delo človeka, ki v najbolj diskriminiranih in revnih predelih sveta skuša uresničevati cilje, ki jih zastavljajo evropski politiki in ki so vse prepogosto le črka na papirju. “Tomo Križnar predstavlja morda enega od poslednjih aktivistov, ki predstavljajo “oči in ušesa” grozodejstev, ki se jih zaveda tudi Evropa, in ki je pripravljen raziskati in povedati resnico tudi za ceno svojega življenja,” sta poslanca zapisala v obrazložitvi kandidature.

Več o nominirancu Tomu Križnarju preberite na povezavi: www.tomokriznar.com/

Evropski parlament nagrado Državljan Evrope med drugim podeljuje posameznikom ali skupinam oziroma združenjem državljanov za delovanje na področjih, ki predstavljajo zavezanost vrednotam Listine EU o temeljnih pravicah in spodbujanju vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic. Leta 2013 je nagrado prejel tržaški pisatelj Boris Pahor. Med letošnjimi nominiranci za nagrado Državljan Evrope je sicer tudi slovenski pisatelj Drago Jančar, vendar pa imajo največ možnosti za prejetje nagrade kandidati, katerih delo je aktivno povezano s tematiko evropskega leta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.