Židan: “Predsedstvo SD je soglasno ugotovilo, da je obrambni minister Janko Veber delal zakonito.”

Predsedstvo SD je po besedah predsednika mag. Dejana Židana soglasno ugotovilo, da je obrambni minister Janko Veber delal zakonito. “Zato ga podpiramo tudi v tem, da na poziv predsednika vlade dr. Mira Cerarja ne odstopi,” je povedal Židan po seji predsedstva in večkrat poudaril, da je SD še vedno del vladne koalicije in da nismo Socialni demokrati tisti, ki povzročamo napetost in nestabilnost koalicije. Po Židanovih besedah članice in člani predsedstva SD niso odločali, ali želimo biti del koalicije ali ne. “Mi smo v tem trenutku del koalicije, še vedno imamo ministra za obrambo. Drug teden bodo lahko drugačne okoliščine ali pa tudi ne,” je dejal predsednik SD v izjavi za medije.

V SD tako pričakujemo razpravo v DZ o predlogu za Vebrovo razrešitev in ministra podpiramo tudi v tem, da v DZ zagovarja svoje stališče. “Po tej razpravi pa bomo morali ugotoviti, kakšno je stanje stvari, in potem nadaljevati pogovore znotraj stranke in s koalicijskimi partnerji,” je pojasnil predsednik SD. Kot meni Židan, je napačno imeti volitve vsaki dve leti, saj tega država ne more dobro prenesti. “Potrebujemo stabilno vlado, vendar ni prav, da stabilnost koalicije branimo samo Socialni demokrati, povsem enako upravičeno pričakujemo tudi od ostalih dveh partneric,” je poudaril Židan. Pričakujemo tudi, da se v celoti izvršuje koalicijski sporazum, ki so ga “vsi podpisali pri polni zavesti”.

“Nismo mi tisti, ki povzročamo napetosti v koaliciji, nismo mi tisti, ki vsak dan znova ugotavljamo, kakšni so kadri, ki jih predlagamo in so potem imenovani,” je dejal Židan in tako, sodeč po odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež, namignil na največjo vladno stranko. Kot je poudaril predsednik SD, je vseh šest poslancev SD v petek, ko so odločali o Markeževi, v DZ dvignilo roke, ker so zaupali kandidatki, ki jo je predlagala SMC. “Izkazalo se je, da zaupanje ni upravičeno,” je dodal predsednik SD.

Vladna koalicija v DZ bi lahko v primeru, če bi SD izstopili iz koalicije, Markeževa pa se v DZ vrne kot nepovezana poslanka, imela le še 45 glasov. “Imeti 45 ali 46 glasov je v teh težkih časih v vsakem primeru premalo. Mi nikoli nismo razumeli te razprave, ali lahko mi odrinemo iz koalicije in se nas ne pogreša in koalicija potem deluje normalno naprej. Tovrstna pričakovanja so preveč optimistična,” je ocenil Židan.

Glede Cerarjevega predloga za razrešitev je po Židanovih besedah Predsedstvo SD ugotovilo, da je ta pomanjkljiv in ni strokovno utemeljen ter da se Vebru napačno očita, da je delal nezakonito. Glede mnenj ustavnih pravnikov dr. Igorja Kaučiča in dr. Rajka Pirnata, ki so navedena v obrazložitvi predloga za razrešitev, Židan pravi, da ta niso takšna, da bi škodovala ministru. “Druga stvar je, če ministru ne zaupa – predsednik vlade ima pravico to ugotoviti in tudi predlagati državnemu zboru, da ministra razreši. Vendar v tem primeru se ne more sklicevati na nezakonitost,” je poudaril Židan. Žalosti ga, da se predsednik vlade, kadar ni dovolj strokovnih argumentov, odloči zaupati opozicijskim strankam in ne koalicijski partnerici.

Kot je povedal predsednik Židan, so imeli tudi na seji predsedstva za ministra Vebra veliko vprašanj, ta pa je na vsa odgovoril “tako, kot je bilo pričakovati od ministra, ki pozna svoj resor in v njem dobro dela”. Na novinarsko vprašanje, ali obstaja možnost, da bi Veber odstopil pred glasovanjem o njegovi razrešitvi, je Židan odgovoril, da ni nobenega dogovora o odstopu. “Kot stranka pa ne vplivamo in ne želimo vplivati na ravnanja ministra Vebra. Vse je odprto. V vsakem primeru pa ministru zaupamo,” je še poudaril predsednik SD.

Premier je predlog za Vebrovo razrešitev v DZ poslal v torek, v njem je zapisal, da je minister objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo. Izredna seja DZ naj bi bila sklicana za prihodnji četrtek ob 14. uri.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.