Veber ponovno poudaril zakonitost delovanja OVS

Po objavi pravnega mnenja dr. Rajka Pirnata in dr. Igorja Kaučiča v časniku Večer o delovanju obrambnega ministra in OVS v primeru Telekom je minister za obrambo Janko Veber ponovno branil svoje ravnanje. Pravna strokovnjaka sta namreč ugotovila, da je bilo delovanje ministra in OVS povsem v skladu z zakonom, je v izjavi medijem povedal Veber. Zato ga čudi, da je premier dr. Miro Cerar bolj verjel opozicijskemu poslancu mag. Mateju Toninu.

“Pravna strokovnjaka sta na podlagi dokumentov, ki jima jih je posredoval predsednik vlade, ugotovila, da je bilo delovanje obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo povsem v skladu z zakonom, posledično pa sem tudi sam ravnal skladno z zakonodajo,” je pojasnil minister Veber.

Tako so bili izpolnjeni vsi kriteriji, ki sta jih pravnika navedla v svojem mnenju, zato po Vebrovem mnenju ni nikjer nezakonitosti. “Lahko še enkrat pri polni zavesti in pred vso slovensko javnostjo zagotovim, da je obveščevalno-varnostna služba naredila interno gradivo na podlagi javno dostopnih podatkov, in namen te analize je bil samo ta, da izboljša svoje delovanje zaradi informacije, ki je bila javno znana, da se pripravlja prodaja Telekoma morebitnemu tujcu,” je zatrdil minister Veber.

Obrambni minister je zavrnil tudi očitek o netransparentnosti in sledljivosti. Kot je pojasnil Veber, so na MORS predložili vse dokumente, ki sta jih OVS in ministrstvo pripravila na to temo, sam pa je to gradivo, kot je dejal, neuspešno poskusil uvrstiti na sejo vlade v novembru leta 2014 in pozneje na svet za nacionalno varnost, 13. januarja letos.

“Res se sprašujem, ali je premier in doktor prava Cerar bolj verjel politologu, magistru Toninu pri njegovem natolcevanju, in zakaj ni verjel doktorju pravne znanosti gospodu Kaučiču in doktorju pravne znanosti gospodu Pirnatu,” je dejal minister Veber. Kot je dodal, bo na to vprašanje moral odgovoriti premier sam.

Kot je spomnil minister Veber, je premier Cerar sam naročil omenjeno mnenje in pravnikoma posredoval vsa razpoložljiva gradiva, pravnika Kaučič in Pirnat pa sta zelo jasno zapisala, “da je na podlagi vseh gradiv, ki so na razpolago, služba delovala zakonito. Vse ostalo je natolcevanje,” je dejal minister za obrambo.

Pred četrtkovo sejo DZ, ko naj bi morda poslanci odločali o njegovi razrešitvi, minister Veber pričakuje predvsem to, da bosta tako poslanec NSi Matej Tonin kot premier Miro Cerar jasno povedala, “kaj, kje in s čim je obveščevalno-varnostna služba MORS kršila zakonodajo v primeru priprave analize o negativnih in pozitivnih učinkih morebitne spremembe lastništva Telekoma Slovenije, ki jo je pripravila iz javno dostopnih podatkov, pri tem pa ni bilo uporabljenih nobenih prikritih metod in sredstev.”

Na seji želi Veber biti prisoten prav zato, “da lahko vsej slovenski javnosti povem, zaradi česa je Slovenija ogrožena in s čim bo ogrožena v primeru morebitne odprodaje Telekoma Slovenije tujcu, povedal pa bom tudi še nekatere druge podatke, ki so zelo pomembni za obrambno varnost Republike Slovenije, nato pa je odločitev na poslancih Državnega zbora, kako se bodo odločili.”

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.