Predsednik Dejan Židan za rešitev trenutne politične krize, ki je ni ustvarila stranka SD, predvideva iskanje politične rešitve

Socialni demokrati po besedah predsednika stranke mag. Dejana Židana vztrajamo, da je bila odločitev premierja dr. Mira Cerarja za predlog razrešitve obrambnega ministra Janka Vebra politična. Tako Židan predvideva, da bodo do četrtka, ko bo predlog obravnaval DZ, za politično krizo iskali politično rešitev. Ob tem Židan izpostavlja, da so stranke dolžne zagotavljati politično stabilnost. “Pogosto ugotavljamo, da smo politične stranke dolžne, da zagotavljamo politično stabilnost, saj je Slovenija najhitreje napredovala tedaj, ko smo bili politično stabilni in smo imeli kot družba enotne cilje,” je v izjavi novinarjem v DZ pojasnil Židan.

Predsednik SD je danes vnovič poudaril, da SD ni tista, ki je začela politično krizo. “Zavedamo se tudi, da politično krizo rešujemo tako, da ustvarimo politično stabilnost. A k temu morajo težiti vse stranke v koaliciji, ne le SD,” je poudaril. Kakšna bo odločitev v četrtek, ne napoveduje, meni pa, da se bo tem političnim odločitvam politika morala prilagoditi.

Tudi na današnja medijska poizvedovanja oz. hipotetična vprašanja ni želel odgovarjati, kot na primer ali v SD razmišljamo o novem ministru ali o odhodu iz koalicije. Na vprašanje, ali smo pripravljeni v SD na volitve, pa je predsednik stranke odgovoril, da v tem trenutku še nihče v Sloveniji ne razmišlja o predčasnih volitvah, “saj jih kot država ne potrebujemo in ne zmoremo”. V primeru, če bo minister Veber razrešen, se sicer omenja tudi možnost rekonstrukcije vlade, v smislu, da bi SD prevzela izpraznjen resor ministrstva za izobraževanje, odstopila pa obrambni resor. Tudi to so po Židanovih besedah hipotetična vprašanja, na katera danes v SD nismo pripravljeni odgovarjati.

S predsednikom vlade se, kot je pojasnil predsednik SD, slišita po telefonu. Političnih pogovorov bo po njegovem mnenju do četrtka, ko bodo poslanci na izredni seji DZ razpravljali o Vebrovi razrešitvi, še veliko. Če ne prej, pa se bodo koalicijski partnerji sestali v sredo, ko bo vladna ekipa na delovnem posvetu razpravljala o nacionalnem reformnem programu in se bodo tedaj verjetno dotaknili tudi aktualne politične zagate. Različna stališča koalicijskih partnerjev se bodo tako soočila tudi pri pogovorih o državnem proračunu za prihodnji dve leti. Židan upa, da bodo koalicijski partnerji upoštevali stališče SD, to je, da mora del gospodarske rasti tudi v boljši standard državljanov.

V sredo, 8. aprila, sicer obeležujemo tudi 25. obletnico prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji. Predsednik SD Židan ob tej priložnosti pravi, da je do stanja v državi manj kritičen kot nekateri drugi, ker se zaveda, da je 25 let samostojnosti za državo še vedno puberteta “in v njej očitno delamo tudi pubertetniške napake”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.