Ministrica Kopač Mrak na komemoraciji ob 70. letnici osvoboditve taborišča v Mauthausnu

V avstrijskem Mauthausnu je v nedeljo, 10. maja, potekala mednarodna spominska slovesnost ob 70. obletnici osvoboditve taborišč Gusen in Mauthausen. Slovesnosti se je udeležilo okoli 22.000 ljudi, na čelu s preživelimi in avstrijskim političnim vrhom. Žrtvam se je poklonila tudi slovenska ministrica za delo dr. Anja Kopač Mrak, ki je vodila slovensko delegacijo. Komemoracije sta se med drugimi udeležila avstrijski predsednik Heinz Fischer in kancler Werner Faymann, prisotni pa so bili številni drugi avstrijski in tuji vidni politiki. Prišlo je tudi več preživelih taboriščnikov.

Kopač Mrak na komemoraciji v Mauthausnu

Slovenska ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak se je žrtvam poklonila s slavnostnim nagovorom in položitvijo venca pred slovenskim spomenikom v parku pred vhodom v taborišče. Predsednik Fischer je izrazil prepričanje, da holokavsta ne more in tudi v prihodnje ne bo šel v pozabo. Tudi kancler Faymann je opozoril na “enega najbolj grozljivih poglavij” avstrijske zgodovine. Obenem je poudaril nauk Mauthausna, in sicer da se nikoli ne sme pozabiti na vzdrževanje vrednot, kot so tolerantnost, demokracija, nenasilje in solidarnost.

Kopač Mrak med nagovorom v Mauthausnu

Uničevalno taborišče Mauthausen so nacisti vzpostavili leta 1938, zavezniki pa so ga v drugi svetovni vojni osvobodili 5. maja 1945. Od skupaj okoli 200.000 taboriščnikov je v njem trpelo tudi 4153 Slovencev, od katerih jih je 1500 tam umrlo.