Židan na delovnem obisku v Srbiji krepil odnose s Slovenijo

Kmetijski minister Dejan Židan se na povabilo srbske kolegice Snežane Bogosavljević Bošković mudil na uradnem obisku v Srbiji, kjer sta ministra z delegacijama pregledala sodelovanje držav na področju kmetijstva. Židan je za medije ocenil, da je sodelovanje med državama dobro, slovenska podjetja pa v Srbiji uživajo ugled zanesljivih partnerjev. V okviru dvodnevnega delovnega obiska se je Židan v petek seznanil s tamkajšnjim gozdarstvom ter obiskal javno podjetje, ki upravlja z gozdovi v Srbiji, obiskal pa bo tudi Nacionalni park Fruška gora. “Srbija je nedavno doživela veliko katastrofo v gozdovih, zato smo kolegom predstavili, kako v Sloveniji poteka sanacija gozdov po žledolomu, seznanili pa smo se tudi z delovanjem tamkajšnjega podjetja, ki upravlja z državnimi gozdovi,” je dejal minister Židan.

Židan na sejmu v Novem Sadu

Delegaciji sta govorili tudi o tehnični pomoči Srbiji v procesu evropske integracije na področju kmetijstva. Židan meni, da je Srbija na tem področju storila velik korak naprej, sedaj pa, podobno kot pred leti Slovenija, razmišlja o promociji domače hrane. Srbija ima sicer po njegovih besedah na področju kmetijstva še vedno velike težave, saj je morala ukiniti nekatere omejitve pri uvozu, zato ji Slovenija pomaga s svojimi izkušnjami.

Židan na sejmu v Novemn Sadu na stojnici Semenarne

Židan je v soboto obiskal tudi mednarodni kmetijski sejem v Novem Sadu, kjer se predstavljajo tudi nekatera slovenska podjetja. “Sejem je priložnost za sklepanje novih poslov, zanimanje za slovenska podjetja pa je na sejmu veliko,” je dodal Židan. Slovenska podjetja namreč v Srbiji po njegovih besedah uživajo velik ugled, saj so poznana kot zanesljiv partner.

Židan s SLO društvi

Predsednik slovenskih Socialnih demokratov in minister Dejan Židan se je ob robu delovnega obiska v Republiki Srbiji sestal tudi s predstavniki slovenskih društev in posebej še s predsednikom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem. Oba sta se strinjala, da je sodelovanje sestrskih strank iz družine PES dobro tako za krepitev odnosov med nami kot tudi za uresničevanje možnih skupnih projektov za ljudi v obeh prijateljskih državah.

Bojan Pajtić in Dejan Židan v BG