Ministrica Kopač Mrak v spletni klepetalnici MMC: “Ne, v Sloveniji ne bomo delali do 80. leta starosti.”

Gostja spletne klepetalnice MMC RTVSLO, v okviru predstavitve članov vlade, je bila ta teden ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak. Minimalna plača znaša 561 evrov neto, ki jo prejema skoraj 50.000 ljudi. Skoraj 300.000 upokojencev prejema 500 ali manj evrov pokojnine. Nad 100.000 je brezposelnih, prekerno delo, neplačana pripravništva, morebitni referendum o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, vojna grobišča ter še precej drugih aktualni zadev. Ministrica Kopač Mrakiz vrst SD je o vsem njenem delu odgovarjala na vprašanja sodelujočih v klepetalnici.

Tema, ki je v zadnjem času zbudila veliko zanimanja, je enkraten odpis dolgov najranljivejši skupini prebivalstva. Ministrstvo za delo je sporočilo, da bo osnutek sistema odpisa dolgov socialno najšibkejšim pripravljen v nekaj tednih. Po njenih besedah ne bo šlo za zakonsko obvezen odpis, ampak za odpis na podlagi dogovora. Pereče vprašanje je tudi zajezitev problema prekarnih oblik dela. Po nekaterih podatkih delo v tej obliki opravlja okoli 40 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva. Ministrica Kopač Mrak pravi, da bo vlado pri reformah vodilo načelo “vsako delo šteje”. Ministrica si je namreč kot eno od prioritetnih nalog zadala postopno obdavčitev različnih oblik dela: avtorskih in podjemnih pogodb, študentskega dela in osebnega dopolnilnega dela. Tako so študentje s 1. februarjem letos vključeni v pokojninsko zavarovanje, pri čemer je njihov neto zaslužek nekoliko manjši, obremenitev delodajalcev pa nekoliko večja.

1. januarja letos je začel veljati zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki je uvedel sistem vrednotnic za dopolnilno delo. Vlada želi z njimi zmanjšati obseg sive ekonomije. Po novem se mora vsakdo, ki želi opravljati osebno dopolnilno delo, priglasiti na Agenciji za javnopravne evidence in storitve. Ministrica Kopač Mrak si prizadeva zmanjšati brezposelnost, še posebej med mladimi. Jamstva za mlade po mnenju ministrice dajejo dobre rezultate, saj se je brezposelnost v podravski regiji zmanjšala za 4,3 odstotka. V zadnjih dveh letih je bilo za zaposlovanje mladih namenjenih 157 milijonov evrov. Posebna pozornost pa je namenjena tudi dolgotrajno brezposelnim različnih starosti, ki jih je med registriranimi brezposelnimi že 51 odstotkov. Vlado čaka tudi ureditev vprašanja pripravništva na področju javnega sektorja, kjer so zadeve precej nedorečene, saj razpisi za prostovoljna pripravništva niso več dovoljeni, plačanih pa zaradi pomanjkanja sredstev ni.

Celotni pogovor ministrice v spletni klepetalnici si lahko prebere na povezavi: http://skrci.me/p9HMq

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.