Andreja Katič v DZ prisegla kot nova obrambna ministrica Republike Slovenije in prevzela posle na MORS

Državni zbor je danes s 47 glasovi za potrdil novi ministrici Vlade Republike Slovenije. Verjamemo, da bo nova ministrica Andreja Katič s svojimi referencami in predstavitvijo pokazala, da ima izdelano vizijo za vodenje obrambnega resorja. Kot je med predstavitvijo mnenja Poslanske skupine SD povedal namestnik vodje Matjaž Nemec, “gre za osebo, ki zna, zmore in želi ter je sposobna reševati zahtevne naloge, ki jo čakajo.” Katičeva se je po glasovanju zahvalila vsem kolegicam in kolegom s katerimi je dobro sodelovala v DZ ter se zahvalila za njihovo zaupanje pri potrditvi za obrambno ministrico. Dodala je, da se bo kot obrambna ministrica iskreno potrudila in delovala v korist v države ter Slovenske vojske in poskušala uresničiti vse zastavljene cilje Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Židan in Katič v DZ

Ministrica za obrambo Andreja Katič se bo na novem položaju zavzela za zaustavitev trenda zmanjševanja sredstev obrambnemu sistemu. Čim prej se namerava lotiti tudi reševanja kadrovskih težav in priprave strateških dokumentov. Kot je povedala v izjavi za medije, “ožje ekipe na MORS ne bo spreminjala, obdržala pa bo tudi dosedanjega državnega sekretarja Miloša Bizjaka.”

Prisega Andreja Katič v DZ 1

Med strateškimi dokumenti, ki jih je treba pripraviti, je ministrica v prvi izjavi po izvolitvi izpostavila zakon o obrambi, nov srednjeročni obrambni program ter novo strategijo zaščite in reševanja. Za sprejetje sprememb zakona o obrambi je potrebna dvotretjinska večina, pri čemer pa Katičeva meni, da jo je mogoče doseči. “Glede na sedanjo sestavo DZ smo temu najbližje v zadnjem obdobju,” je dejala po potrditvi v DZ. Slovenska vojska in ministrstvo za obrambo po njenih besedah zdaj potrebujeta predvsem mir. Še vedno pa vztraja, da bo sprejela odstopno izjavo direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva.

Prisega Andreja Katič v DZ 2

Nova ministrica za obrambo Andreja Katič je po potrditvi v DZ na Ministrstvu za obrambo prevzela ministrske posle od mag. Dejana Židana v funkciji v.d. obrambnega ministra. V krajši izjavi za javnost je novoimenovana ministrica Katičeva povedala, da sta z ministrom Židanom po prihodu na ministrstvo že pregledala pomembnejše dejavnosti obrambnega resorja, ki so trenutno najbolj aktualne, ter nekatera odprta vprašanja. Ob tej priložnosti se je zahvalila ministru Židanu za začasno vodenje ministrstva. Minister Židan je ob tem zaželel ministrici predvsem mirno obdobje, v katerem bo skupaj s kompetentnimi sodelavci lahko uresničila zadane naloge.

Prihod Andreja Katič na MORS
 
Kot glavne poudarke svojega delovanja je ministrica Andreja Katič izpostavila predvsem prizadevanje za stabilno delovanje celotnega obrambnega sistema in stabilno ter ustrezno financiranje, pri čemer bo že prva naloga načrtovanje proračuna za prihodnje leto. Napovedala je tudi prizadevanja za spremembe Zakona o obrambi in čimprejšnje sprejetje Srednjeročnega obrambnega programa ter strateških dokumentov na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Pri tem je poudarila pomen širše politične in družbene podpore. Ministrica je ob koncu dejala, da se bo v naslednjih dneh posvetila predvsem podrobnejši seznanitvi z dejavnostmi na ministrstvu in s sodelavci ter si prizadevala, da bo ministrstvo tudi v prihodnje delovalo v korist in dobrobit vseh državljanov.

Primopredaja Židan in Katič na MORS

Čestitamo obrambni ministrici Andreji Katič in ji želimo vse dobro pri njenem delu. V SD čestitamo tudi novi šolski ministrici dr. Maji Makovec Brenčič. Iz njenega dosedanjega dela ugotavljamo, da ima na znanstvenem področju številne vrline, a opozarjamo, da bodo pri vodenju resorja potrebne tudi politične veščine. Socialni demokrati si želimo, da bo zagovornica javnega šolstva in da bo nadaljevala s pripravo novega zakona o visokem šolstvu.