Martina Vuk na forumu IDAHO: “Poleg nediskriminatornih zakonodajnih podlag je pomembno razbijanje stereotipov, izobraževanje in osveščanje.”

Državna sekretarka Martina Vuk se je v Črni gori udeležila 3. evropskega IDAHO foruma, ki je potekal med 10. in 12. majem, kjer je izpostavila aktivnosti Republike Slovenije na področju odprave diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete. Tema srečanja, ki vsako leto poteka ob mednarodnem dnevu proti homofobiji in transfobiji, je bilo ‘Nasilje in zločini iz sovraštva’. Državna sekretarka je izpostavila kako pomembno je, da je letošnji ministrski forum gostila Črna gora, ter da so se ga udeležili ministri in visoki predstavniki držav celotne regije in drugih držav EU, Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta Evrope.

Forum IDAHO 1

Slovenija je po ILGA Europe (International Lesbia, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) lestvici, ki meri zakonodajo in politike, ki imajo direkten vpliv na pravice LGBT skupnosti, trenutno na 25. mestu. S sprejetjem novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih letos marca se nam bo ta ocena močno povišala. V Sloveniji smo sicer dlje časa urejali pravice istospolnih oseb. Začeli smo leta 2004 s predlogom Zakona o istospolni partnerski zvezi, ki zaradi menjave Vlade ni bil sprejet, nato je bil leta 2005 sprejet Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti. Vlada pod vodstvom socialnih demokratov pa je leta 2009 lotila celotne ureditve položaja družine, otrok in tudi istospolnih partnerjev v Družinskem zakoniku, kateri pa je žal padel na referendumu.

Forum IDAHO 3

“Istospolni partnerji so na pomoč države pri zagotavljanju človekovih pravic čakali 11 let. Čas je bil, da jim pokažemo, da presegamo diskriminacijo in da smo napredna družba, ki je zmožna sprejemati vsakega posameznika”, je poudarila državna sekretarka Martina Vuk.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja