Ministrica Katič: MSNZ pripomogel k oblikovanju lastne države in uvrstitev Slovenije v družbo sodobnih ter demokratičnih držav sveta

Četrt stoletja začetka nastajanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) so obeležili tudi v Vojašnici Edvarda Peperka. Zbranim je spregovorila tudi obrambna ministrica Andreja Katič, ki je med drugim dejala, da je bila ustanovitev strukture, kakršen je bil MSNZ, vzor varnostnega organiziranja naroda. Slovensnosti se je med številnimi znanimi gosti udeležil tudi državni sekretar MORS mag. Miloš Bizjak. MSNZ je začel nastajati 17. maja 1990 kot odgovor na zahtevo JLA, naj ji TO obramba preda orožje. Po besedah obrambne ministrice Katič je bil MSNZ pomemben državotvoren projekt, ki je bistveno pripomogel k oblikovanju lastne države in uvrstitvi Slovenije v družbo sodobnih, demokratičnih držav sveta. Spomnila je, da je bila ustanovitev MSNZ potrebna zaradi skoraj razorožene Teritorialne obrambe, ki ji je JLA sredi maja 1990 pobrala skoraj vse orožje. Tako smo po njenih besedah potrebovali silo, ki bi ob morebitnem napadu obranila domovino.

Z MSNZ je po besedah obrambne ministrice takratno slovensko vodstvo do jeseni 1990 zagotovilo temeljne materialne in organizacijske pogoje za prevzem Teritorialne obrambe (TO) v slovenske roke, hkrati pa je vodstvo z njo ob pomoči policije zagotavljalo varnost ljudi in osamosvojitvenih procesov. “MSNZ se je tako izkazal kot inovativna rešitev v vmesnem času ter kot pravi način za prevzem nadzora in vodenja obrambnih sil,” je dejala obrambna ministrica. “Ustanovitev takšne strukture je vzor varnostnega organiziranja naroda, rezultati njenega delovanja pa nam dokazujejo, da je šlo za uspešno zagotavljanje in varnosti, nujno sodelovanje vseh segmentov varnostno-obrambnega sistema in družbe kot celote,” je še dodala ministrica Katič.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja