Židan ob prazniku čebelarstva: “Verjamem v uspeh naše skupne pobude za razglasitev svetovnega dneva čebel.”

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je v Žirovnici udeležil slavnostnega dogodka ob obletnici rojstva Antona Janše, največjega slovenskega čebelarja, ki je bil poznan kot začetnik modernega čebelarstva v svetu in eden najboljših poznavalcev čebel. Akademsko izobraženi slikar je deloval kot prvi učitelj čebelarstva tudi na cesarskem dvoru. Minister Židan je z udeležbo na dogodku izrazil podporo in čast prizadevanjem Čebelarske zveze Slovenije in Republike Slovenije, da Organizaciji združenih narodov (OZN) predlaga razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel.

Židan s čebelarji

Na prireditvi je minister Židan spregovoril kot govornik, kjer je poudaril, da gre pri pobudi za za vse Slovenski projekt, ki prejema soglasno podporo v Evropski uniji. “Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želimo aktivnosti na področju ozaveščanja javnosti o pomenu čebel in čebelarstva še nadgraditi, zato smo skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije predlagali OZN, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel,” je nadaljeval Židan. “Verjamem, da bo pobuda prispevala k pomembni nadgradnji mednarodnega sodelovanja pri reševanju globalnih problemov, kot so zagotavljanje svetovne varnosti preskrbe s hrano in s tem izkoreninjenja lakote ter ohranjanja okolja, s čimer bo EU eden od pomembnih členov tudi v širšem svetovnem okviru in pomeni pomembno vključitev EU v razvojno agendo po letu 2015,” je še dodal minister.

Židan pobira med

Ob robu slovesnosti se je minister iz vrst SD Dejan Židan tudi prvič v življenju preizkusil še v pobiranju medu s satovja in priznal, da je čebelarstvo precej natančen in zahteven poklic ter ob tej priložnosti čestital vsem slovenskim čebelarjem za njihov doprinos k ohranjanju te pomembne tradicije in dejavnosti.