Ministrica Katič v Pekrah poudarila, da si želi dvigniti obrambno pripravljenost in ohraniti stabilnost SV

Ministrica za obrambo Andreja Katič je na letošnji slovesnosti v počastitev pekrskih dogodkov napovedala, da si bo prizadevala obdržati raven varnosti v državi, dvigniti obrambno pripravljenost in ohraniti stabilnost sil Slovenske vojske (SV). Katičeva si sicer želi, da bi se pekrskih dogodkov spominjali kot dejanja, ki nam je omogočilo državnost. Zaradi teh dogodkov Katičeva čuti odgovornost, da kot obrambna ministrica stori vse, kar je v njenih pristojnostih, da SV še naprej ostane trden branik suverenosti in samostojnosti Slovenije. Prizadevala si bo za zagotavljanje zadostnih virov, tako kadrovskih kot materialnih in finančnih, da bodo enote SV popolnjene ter ustrezno opremljene in usposobljene, je še sporočila zbranim.

Kot državljanka in kot ministrica za obrambo Katičeva Pekre dojema kot kraj, kjer se je maja 1991 jasno in odmevno pokazalo, da imajo Slovenci svojo vojaško silo za obrambo volje državljanov po samostojni državni ureditvi. Mariborčani pa so ob pekrskih dogodkih obenem pokazali, da mora agresorska vojska računati tudi na moč odločnega civilnega upora. Petnajstega maja 1991 so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. V 710. učnem centru Teritorialne obrambe v Pekrah pri Mariboru je služilo 120, v 510. učnem centru Teritorialne obrambe na Igu pri Ljubljani pa 180 slovenskih nabornikov. Osem dni kasneje je Jugoslovanska ljudska armada z oklepniki obkolila izobraževalni center v Pekrah ter z grožnjo hotela priti do vojaških obveznikov. Pripadniki 710. učnega centra in Teritorialne obrambe vzhodnoštajerske pokrajine so bili nepopustljivi, v bran samostojnosti nove države pa so se jim pridružili tudi številni civilisti – pod oklepnikom je tako umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, občan Miklavža pri Mariboru Josef Simčik.

Ob pekrskih dogodkih smo po besedah Katičeve sebi in mednarodni javnosti dokazali, da smo sposobni ubraniti suverenost nastajajoče države. “To je bil pomemben mejnik in eden od temeljev današnje Slovenske vojske, ki v spomin na ta dogodek praznuje tudi svoj največji praznik, dan Slovenske vojske,” je poudarila Katičeva. Ob priložnosti je Katičeva izrekla priznanje vsem takratnim pripadnikom stalne sestave 710. učnega centra, enot Teritorialne obrambe in slovenske milice, “ki ste tako srčno branili mlade nabornike ter zaščitili širše območje centra in Mariborčane na pohodu v obkoljene Pekre”. “Zavedam se, da ste ob tem tvegali svoje življenje,” je dodala. Zahvalila se je tudi medijem, ki da so že pred osamosvojitveno vojno in nato med njo odigrali eno pomembnih dejanj procesa osamosvajanja. “Po vaši zaslugi je resnica o dejanski nameri nekdanje skupne vojske in o naši odločnosti, da obranimo voljo državljanov, dosegla demokratični svet,” je dejala ministrica Katič.

Zbrane je nagovoril tudi nekdanji načelnik Generalštaba SV in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, ki je spomnil na razburljiv in nevaren, a za Slovenijo zgodovinsko pomemben čas pred 24 leti, ko se je v Pekrah pred očmi celotne Evrope odvijala prava drama. Poudaril je, da se je takrat pokazalo, kakšno moč predstavlja civilna družba, motivirana z željo po svobodi. Po Lipičevih besedah se je treba spominjati naše pretekle in polpretekle zgodovine, da bomo mladi ljudje s ponosom govorili, da so potomci ljudi, ki so bili za domovino pripravljeni dati svoja življenja. “Zato je pekrskim dogodkom treba povrniti pomen in sijaj, kakšnega si vsi, ki so v njih sodelovali, zaslužijo,” je sklenil predsednik veteranskega združenja.