Ministrica Katič na spominski slovesnosti v Pongracu poudarila pomen boja za slovenstvo in svobodo

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je v nedeljo, 31. maja, udeležila spominske slovesnosti v Pongracu, kjer je kot slavnostna govornica nagovorila zbrane. Slovesnost, ki sta jo organizirala Občina Žalec in Združenje borcev za vrednote NOB Žalec, je bila sklepni dogodek 8. tradicionalnega pohoda, poimenovanega Od Starega piskra do spomenika talcev pod Gozdnikom. Na začetku slovesnosti je ministrica za obrambo Andreja Katič položila venec k spomeniku v spomin desetim talcem, ki so jih maja 1943 pripeljali iz zapora Stari pisker in ustrelili na kraju, kjer stoji spomenik. V svojem govoru je poudarila pomen 70. obletnice zmage nad fašizmom in nacizmom ter osvoboditve naše domovine. Borkam in borcem, udeleženkam in udeležencem slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja, se je zahvalila za neprecenljiv prispevek k temu, da se je naš narod ohranil ter da živimo v svobodi, v samostojni in suvereni državi Republiki Sloveniji.

Govor Katič v Pongracu

“Za to, da ste domovino obranili pred okupatorji, ki so jo hoteli podjarmiti, in jo ohranili za naslednje generacije, sta bila potrebna izjemna pogum in borbenost,” je dejala Katičeva. V nadaljevanju je povedala, da so narodno zavedni ljudje in antifašisti na Štajerskem morali v času nemške okupacije in tudi že pred tem veliko pretrpeli, saj so bili zaradi ljubezni do svojega naroda in domovine ter upora zločinskemu nacifašističnemu osvajanju sveta prisilno izseljeni ali pa odgnani v okupatorjeve mučilnice.

“Stari pisker, kjer ste danes začeli ta pohod, je bil kraj nepojmljivega trpljenja ujetih borcev in aktivistov narodnoosvobodilnega gibanja. Iz poslovilnih pisem domoljubnih Slovencev, napisanih malo pred nasilno smrtjo, je razbrati bolečino ob neizogibnem koncu, obsodbo okupatorjevega režima in veliko ljubezen do svojih najbližjih. To so bili ljudje s podobnim čustvovanjem in hotenji, kot jih danes čutimo mi, a s to razliko, da jim ni bilo dano živeti v miru,” je dejala obrambna ministrica v nadaljevanju.

Kos in Katič - PogracPosebno pozornost je ministrica Andreja Katič namenila tudi mlajšim udeležencem prireditve, in sicer je poudarila, da je prav, da so mladi seznanjeni s prelomnimi dogodki iz naše zgodovine, saj lahko v spominu nanje najdejo veliko moči za odgovorno državljansko držo ter voljo za aktivno družbeno delovanje. Poudarila je, da se ob zavedanju, da zgodovine ni mogoče spremeniti, lahko vsi skupaj še bolj potrudimo, da svoje znanje in dobro voljo usmerimo v to, da delamo to, kar je v aktualnem trenutku za dobro vseh nas najbolj optimalno.

Skupinska fotografija v Pongracu

Poudarila je še, da je hrepenenje po svobodi naš narod tesno povezalo z zavezniki že v času slovenskega narodno-osvobodilnega partizanskega boja, danes pa si pripadnice in pripadniki Slovenske vojske z ramo ob rami s predstavniki drugih vojsk v zavezništvu prizadevajo za mir na tistih območjih sveta, kjer po svobodi še vedno hrepenijo. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Žalec Janko Kos. V kulturnem programu so nastopili pevski zbor iz Griž, šolarji tamkajšnje osnove šole in člani kulturno-umetniškega društva iz istega kraja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja