Židan do konca junija pričakuje dogovor o ekološki uredbi v vseh državah članicah EU

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan pričakuje, da bodo resorni ministri EU še do konca junija, ko se izteče latvijsko predsedstvo, dosegli dogovor, v skladu s katerim v ekološki hrani, ki se prodaja v EU, ne bodo dovoljene nobene prepovedani snovi. V Sloveniji to že velja, v nekaterih drugih članicah pa ne.

“Ministri EU, pristojni za kmetijstvo in ribištvo, so danes v Rigi zaključili dvodnevno neformalno srečanje, ki je bilo ekološko obarvano. Iskali so namreč rešitve, s pomočjo katerih bi do konca junija oz. zaključka latvijskega predsedovanja sklenili kompromis o skupni ekološki ureditvi na ravni EU,” je za slovenske medije povedal minister Židan. “Opažamo, da v večini držav ekološka pridelava narašča. Evropska ekološka hrana ima enoten znak, težava pa je v tem, da imajo posamezne države različne kriterije, kaj je ekološka hrana in kaj ni,” je pojasnil minister iz vrst SD.

Nekatere države imajo zelo stroge kriterije; v Sloveniji denimo velja ničelna toleranca do nedovoljenih snovi v ekološki hrani. “To v praksi pomeni, da kateremukoli kmetu, pri katerem najdejo prepovedane snovi, takoj odvzamejo certifikat, nekatere druge države pa so glede tega precej bolj liberalne,” je povedal Židan. Članice se zato že nekaj mesecev pogajajo, kako priti do enotnih standardov. “Smo zelo blizu. Dogovorili smo se, da bo naslednje zasedanju kmetijskih ministrov EU čez dva tedna v Luksemburgu trajalo tako dolgo, dokler se dokončno ne dogovorimo in ‘zapremo’ ekološke uredbe,” je dejal slovenski kmetijski minister.

Ker vedno več držav zastopa stališče, da je nujna ničelna toleranca, Židan verjame, da kompromisa o morebitnih minimalnih pragovih za nedovoljene snovi v ekološki hrani, kar predlagajo nekatere države, ne bo in da bo na koncu obveljalo to, da ekološka hrana ne sme vsebovati nedovoljenih snovi. Poleg tega je odprto še vprašanje, kako pogosto nadzorovati kmetije, trgovske verige in tiste, ki izvajajo transport.

“Mi zastopamo stališče, ki je usklajeno s slovenskimi kmeti, da je treba nadzor izvesti enkrat letno. Stalen nadzor je koristen za pridelovalce, po drugi strani pa tudi poveča zaupanje potrošnika do ekološke hrane,” je pojasnil Židan. V Sloveniji je v ekološko kmetovanje vključenih vedno več kmetijskih gospodarstev. Leta 1999 je bilo v ekološko kontrolo vključenih 300 kmetijskih gospodarstev, zdaj pa je teh kmetij že več kot 3000. K temu je po ministrovem mnenju prispevala tudi skupna kmetijska politika.

Minister Dejan Židan se je ob robu zasedanja z madžarskim kolegom Sandorjem Fazekasem dogovoril tudi, da bosta Slovenija in Madžarska pred mednarodnim kmetijsko-živilskim sejmom Agra, ki bo avgusta tradicionalno potekal v Gornji Radgoni, v Sloveniji organizirali ministrsko srečanje na temo Evrope brez gensko spremenjenih organizmov. Na njem pričakujeta tudi luksemburškega ministra za kmetijstvo Fernanda Etgena, ki bo takrat predsedoval kmetijskim ministrom EU, in številne druge visoke goste.