Židan: “Stališče SD je, da se mora vlada kot skupščina lastnika SDH izreči o prodaji Telekoma.”

Predsednik SD mag. Dejan Židan ocenjuje, da se vlada kot skupščina ne bi smela otepati odgovornosti, pač pa bi se morala izreči o prodaji Telekoma Slovenije. Minister Židan, ki se zaradi drugih delovnih obveznosti današnje redne seje vlade ni udeležil, sicer od ministra Mramorja pričakuje vse dostopne informacije glede postopkov prodaje Telekoma. Del teh informacij so po Židanovih besedah tudi različna pravna mnenja. Ob tem je zatrdil, da uradnih informacij o tem, da bi uprava SDH nadzornemu svetu predlagala prodajo Telekoma, nima. “O tem se bodo v prihodnjih dneh še dogajale zgodbe,” je napovedal predsednik SD Židan.

Socialni demokrati sicer izpostavljamo zaveze, ki jih mora upoštevati SDH. Za Telekom mora poiskati strateškega kupca, kar pa da ne more biti finančni sklad, ki podjetje lahko proda naprej. Po Židanovih besedah je tudi cena neobičajno nizka in ima po njihovih informacijah celo likvidacijsko vrednost. V SD temu nasprotujemo in predlagamo, da se o prodaji Telekoma britanskemu finančnemu skladu Cinven izreče Vlada Republike Slovenije kot skupščina lastnika SDH. Sicer pa predsednik SD še vedno ne želi napovedovati, kako bo stranka ravnala oz. ali utegne zapustiti koalicijo, če bo Telekom vseeno prodan. Zato tudi poudarja, da vlada ne more bežati pred odgovornostjo.

Ministrski zbor se je na seji vlade seznanil z informacijo SDH o postopku prodaje Telekoma Slovenije, a ostaja razdeljena glede strateškega značaja kupca, britanskega finančnega sklada Cinven. Informacija, ki jo predstavil minister Mramor glede strateškega značaja edinega ponudnika za Telekom, britanskega finančnega sklada Cinven, pa ni prepričala ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz vrst SD dr. Anje Kopač Mrak. Novinarjem je po seji vlade povedala, da tudi po zaupni razpravi vlade o informaciji SDH to vprašanje ostaja odprto in imajo koalicijske partnerice o njem različna stališča. “V SD ves čas vztrajamo, da sklad Cinven ni strateški kupec, kar naj bi bil pogoj ob sklepu DZ za prodajo Telekoma,” je poudarila ministrica Kopač Mrak in dodala, da glede tega v SD ne spreminjamo stališč.

Je pa razprava na vladi po ocenah ministrice pokazala, da je pomembno, da vladna predstavnika zastavita dodatna vprašanja v nadzornem v SDH, ki bo o tem v skladu z zakonom odločal. Od nadzornega sveta Kopač Mrakova pričakuje, da se odgovorno odloči glede cene in tudi presoje glede strateškem značaju kupca. “Pred nadzorniki SDH je velika odgovornost,” je še priznala ministrica iz vrst SD. A za zdaj je še neznanka, ali bo SDH odločitev o prodaji Telekoma prepustil skupščini, torej vladi. “Socialni demokrati menimo, da bi bilo to potrebno, medtem ko SMC in DeSUS menita nasprotno,” je še dodala ministrica Kopač Mrak.