Državna sekretarka Strniša na kmetijskem forumu v okviru Expo 2015 poudarila pomen spodbujanja lokalne pridelave hrane

Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša se je udeležila mednarodnega kmetijskega foruma v okviru svetovne razstave Expo 2015. Tridnevni forum je v Milanu potekal pod geslom “Od Expa 2015 in še naprej: s kmetijstvom hraniti planet”. Osrednja tema svetovne razstave Expo 2015, ki letos poteka pod sloganom »Hrana za planet, energija za življenje« je torej hrana in prehranska varnost. Med največjimi globalnimi izzivi za kmetijstvo je vprašanje, kako zagotoviti hrano za rastoče svetovno prebivalstvo – do leta 2050 naj bi bilo na svetu že devet milijard ljudi – ne da bi ogrozili omejene naravne vire.
 
Državna sekretarka Tanja Strniša je v svojem nagovoru poudarila pomen spodbujanja lokalne pridelave hrane, tako za zagotovitev prehranske samooskrbe kot za ohranjanje tradicionalne lokalne gastronomije. Izpostavila je dejstvo, da je kmetijstvo več kot zgolj sektor, ki prideluje hrano, saj imamo ljudje do hrane tudi poseben odnos – je namreč pomemben element družbeno-kulturne identitete. Iz tega vidika je tematika, ki jo naslavlja EXPO 2015, dobrodošla, pa tudi aktualna, saj je ravno nacionalna zavest v povezavi z lokalnim okoljem, podeželjem, hrano eden od gonilnih sil lokalnega gospodarskega razvoja, ki svoje priložnosti najde tudi v koraku s spremljajočimi dejavnostmi, kot npr. turizem.

Tanja Strniša na Expo 2015

“Ohranjanje tradicionalnih znanj, veščin in lokalnih posebnosti je pomembno ne samo z vidika nacionalne identitete, ki se z globalizacijo in odprtostjo vse bolj izgublja, pač pa pomeni pomembno priložnost za ekonomski razcvet in širšo prepoznavnost nekega lokalnega okolja,” je še poudarila Strniša, ki je v svojem nagovoru zbranim delegacijam iz več kot 140 držav predstavila tudi pobudo Slovenije pri Organizaciji združenih narodov za razglasitev 20. maja, svetovnega dneva čebel.