Predsednik SD Židan: “Socialni demokrati bomo na vladi predlagali, da se prodajni postopek Telekoma Slovenije konča.”

Vlada se bo v nedeljo sestala na seji, namenjeni prodaji Telekoma Slovenije, potem ko so nadzorniki SDH odločitev o tem prepustili vladi kot skupščini SDH. Vlada bo zasedala kot skupščina SDH, so danes za medije potrdili v Kabinetu predsednika vlade.

Predsednik SD in minister mag. Dejan Židan je v izjavi za medije pred nedeljsko sejo vlade o prodaji Telekoma Slovenije dejal, da bomo Socialni demokrati vladi predlagali in ministrski zbor ugotovi, da nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) iz dveh pomembnih razlogov ni podal soglasja k prodaji in naj se zato prodajni postopek Telekoma konča. “Socialnim demokratom je poznan sklep nadzornega sveta SDH, ki ni dal soglasja k prodaji Telekoma Slovenije,” je dejal Židan.

Dodal je, da so se pri tem nadzorniki sklicevali na dva razloga. Prvi je zahteva po posebnih jamstvih, ki jih nadzorni svet ne more dati potencialnemu kupcu. “Teh jamstev ne moreta dati niti minister niti vlada,” je poudaril Židan in dodal, da posebna jamstva, če se nekaj zgodi, da bi kupec dobil dodaten denar, pa potencialno lahko da Državni zbor, a tudi to je že vprašanje o katerem odloča vlada.

“Nadzorniki SDH soglasja k prodaji niso dali, ker da je to strateškost kupca, kar je drugi razlog,” je navedel Židan. “Se pa pojavlja vprašanje, ali gradivo vlade, ki definira, kaj je strateški kupec, zavezuje prodajalca,” je dejal Židan. Njemu je sicer poznano mnenje zakonodajnopravne službe vlade, ki pravi, da se tega mnenja ne da upoštevati, ker so osnova za odločanje v Državnem zboru. “In kupec, ki se sedaj omenja, v nobenem primeru ne more biti strateški, ampak je finančni sklad, ki vstopi, prestrukturira podjetje in ga proda naprej po višji ceni,” je pojasnil Židan.

Socialni demokrati po Židanovih besedah tudi opozarjamo na veliko težavo s ceno. “Ta, o kateri se v medijih govori, je podobna vrednosti premoženja v tem trenutku brez prevzemne premije, torej gre za likvidacijsko ceno,” je prepričan Židan in dodal, da sam ne ve točno, katera točka dnevnega reda bo na seji vlade v nedeljo. Ve samo, da je sklicana redna seja na ta dan ob 9. uri z eno samo točko, ki pa je, kot je dejal predsednik SD, zaupne narave. Tako ministri SD v tem trenutku nimajo gradiva. Židan, ki je tudi minister in podpredsednik vlade, bi si namreč želel, da bi se na tej seji pogovarjali o težavah ljudi in brezposelnosti mladih, a predvideva, da se bodo pogovarjali o prodaji Telekoma.