Strniša na konferenci o TTIP: “Nujno moramo ohraniti visoke standarde EU na področju varnosti in kakovosti hrane.”

Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša se je udeležila konference z naslovom “TTIP: med sporazumom in nesporazumom” v organizaciji Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji. Strniša je na konferenci poudarila nujnost ohranitve visokih standardov Evropske unije na področju varnosti in kakovosti hrane ter dobrobiti živali, ki so višji v EU kot v ZDA. Na visokih standardih evropsko in slovensko kmetijstvo gradita svojo konkurenčno prednost, prav tako pa je treba upoštevati, da so evropski državljani izredno občutljivi na to vprašanje, zato je treba zagotoviti, da se raven standardov v nobenem primeru ne bo znižala.

Kot posebej pereč problem je izpostavila gensko spremenjene organizme, do katerih je Slovenija zelo odklonilna in za katere v EU veljajo strožji pogoji za odobritev kot v ZDA, zato vzajemno priznavanje postopkov odobritve nikakor ne pride v poštev. Prav tako je problem, ker v ZDA ni obvezno označevanje gensko spremenjenih živil, hkrati pa je odobrenih 3-krat več GSO za promet, pa tudi gojenje GSO je neprimerljivo bolj razširjeno kot v EU.

Druge prakse pri proizvodnji hrane, ki v EU niso dovoljene in kjer EU nikakor ne sme popustiti, so še uporaba rastnih hormonov v živinoreji, uporaba klorovih pripravkov pri dekontaminaciji perutninskega mesa, uporaba mesa kloniranih živali ali njihovih potomcev, EU pa tudi ne more sprejeti nižjih standardov, kar se tiče dovoljenih ostankov kemikalij v hrani. Izpostavila je tudi pomen priznavanja v EU zaščitenih geografskih označb kmetijskih proizvodov s strani ZDA in opozorila, da se pogajanja o izvzetju iz liberalizacije trgovine ali določitvi kvot za najbolj občutljive kmetijske proizvode še niso niti začela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja