Minister Židan napovedal, da bo prihodnji izziv slovenskega kmetijstva industrijska konoplja, kjer bo Slovenija postala vodilna v EU

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je udeležil 2. Agrobiznis konference, ki jo organizira časnik Finance. V nagovoru je Židan izpostavil dve področji, ki bosta v prihodnje pomembni in obenem poslovni izziv v slovenskem kmetijskem prostoru. Gre za pobudo Slovenije za razglasitev svetovnega dne čebel pri OZN in za pridelavo industrijske konoplje. Lani je bilo slovensko kmetijstvo izjemno uspešno, saj smo imeli v Evropski uniji najvišjo, 13 odstotno rast kmetijske proizvodnje, je povedal minister Židan in dodal, da je dobro poslovala tudi prehranska industrija, skupni dobiček je znašal okoli 10 milijonov evrov, za šest odstotkov pa se je v prehranski panogi povečal tudi izvoz.

O izzivih v kmetijstvu pa Židan pravi, da je med njimi na prvem mestu industrijska konoplja, kjer naša država postaja vodilna evropska država. “Pravni red smo spremenili, tako, da bo tu veliko poslovnih priložnostih,” je povedal minister. Drugi izziv pa je projekt svetovni dan čebel, ki ga Slovenija vodi na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Čebele so namreč danes izjemno ogrožene in v Sloveniji opozarjamo na njihov pomen za prehransko varnost. Židan je poudaril, da so bile na srečanju FAO v Rimu države članice nad tem navdušene. V prihodnjih mesecih bodo tako našo države obiskale politične in gospodarske delegacije, s tem pa povečujemo tudi prepoznavnost države in slovenske hrane. Kmetijski minister je tudi povedal, da so z ministrstva v medresorsko usklajevanje poslali predlog za spremembo uredbe dohodnine za dopolnilno dejavnost, ki jih je vse več v kmetijstvu. Zdaj bo tako veljajo pravilo primarnega enkratnega dokumenta, je še povedal Židan.

Na dogodku, ki se ga je udeležilo preko 200 ljudi s področja kmetijskega sektorja, prehranske industrije, trgovine in nevladnih organizacij, so v ospredje izpostavili črpanje EU sredstev v povezavi z preveliko administracijo. Minister Židan je pojasnil, da se zaveda, da je ponekod potrebno veliko administrativnih postopkov in obrazcev, vendar je ob tem pojasnil, da ne more obljubiti, da bo to odpravljeno ter da sicer država nikogar ne sili, da mora to početi oz. se potegovati za denarna sredstva. To so razpoložljiva sredstva do katerih imajo kmetje, industrija, lokalne skupnosti in nevladne organizacije možnost dostopati, jih koristiti in si s tem zagotoviti delo, konkurenčno delovanje na trgu s ciljem kmetijske politike ustvarjanja javnih dobrin, kot je pridelava in predelava hrane, obdelanost podeželja, obnova infrastrukture na podeželju in poseljenost.