Obrambna ministrica Katič obiskala pripadnike Slovenske vojske v BiH

Ministrica za obrambo Andreja Katič je skupaj z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem dr. Andrejem Ostermanom in člani delegacije obiskala pripadnike Slovenske vojske, ki opravljajo naloge v operaciji Eufor Althea in Natovem poveljstvu v Sarajevu, ter se srečala z ministrico za obrambo BiH Marino Pendeš. Gre za prvi obisk ministrice Andreje Katič v tujini in pri pripadnikih slovenskega kontingenta v mednarodni operaciji in misiji. Ministrsko srečanje je bilo osredotočeno na pogovore o dvostranskem obrambnem in vojaškem sodelovanju med državama, ki se krepi vse od podpisa krovnega sporazuma o sodelovanju leta 2006. Ministrici sta posebej izpostavili sodelovanje na področju izobraževanja in usposabljanja ter v okviru vojaških vaj.

Pripadniki oboroženih sil BiH bodo sodelovali na vaji Takojšen odgovor, ki bo septembra v Sloveniji, prav tako že potekajo pogovori o možnosti šolanja pilotov oboroženih sil BiH v Slovenski vojski, ki ima dolgoletne izkušnje na tem področju. Državi dobro sodelujeta tudi na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, kar se je pokazalo tudi ob lanskoletnih katastrofalnih poplavah v BiH, ko je poleg civilne zaščite priskočila na pomoč tudi enota Slovenske vojske s helikopterjem. Pogovori so potekali tudi o aktualnih razmerah ter o evroatlantski integracijski dinamiki in zavezanosti reformnim procesom, predvsem na obrambnem področju. Ministrica Pendeš se je zahvalila Sloveniji za vso podporo na poti v evroatlanstke integracije ter za dobro sodelovanje tudi na drugih področjih.

Ministrici SLO in BiH v Sarajevu
 
Obrambna ministrica Andreja Katič je posebej izpostavila proaktivno vlogo BiH v regionalnih varnostnih in obrambnih pobudah, projektih in drugih aktivnostih, ki predstavljajo pomemben prispevek h krepitvi vsestranskega sodelovanja, stabilnosti in zaupanja v regiji. Pogovori so potekali tudi o organizaciji Celostnega regionalnega srečanja ministrov, ki ga je pred dvema letoma prvič gostila Slovenija, letošnjo organizacijo pa je kot tretja država v regiji prevzela Hrvaška. Ministrici sta se pogovarjali tudi o sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah, pri čemer je ministrica Andreja Katič poudarila, da težišče slovenskega delovanja v mednarodnih operacijah in misijah ostaja na Zahodnem Balkanu. V tem okviru sta izmenjali tudi poglede glede nadaljnih možnosti za sodelovanje, kot je  sodelovanje v okviru regionalnega Centra za usposabljanje za mirovne operacije.

Ministrica Andreja Katič se je nato s pripadniki Slovenske vojske srečala v mednarodni vojaški bazi Butmir, kjer se je seznanila z njihovimi aktivnostmi ter varnostnimi in splošnimi razmerami na operativnem območju. V okviru 34. slovenskega kontingenta v BiH, ki mu poveljuje podpolkovnik mag. Blaž Tomšič, deluje 16 pripadnikov Slovenske vojske, ki opravljajo naloge v operaciji Eufor Althea in Natovem poveljstvu v Sarajevu. V BiH občasno delujejo tudi premične skupine Slovenske vojske za usposabljanje, mentoriranje in nadzorovanje, ki podpirajo razvoj oboroženih sil BiH.

Obrambna ministrica je ob srečanju s pripadniki povedala, da se kljub razmeroma stabilnim in mirnim varnostnim razmeram BiH še vedno sooča s precejšnjimi izzivi, zato potrebuje nadaljnjo slovensko in širšo mednarodno podporo, da bi se utrdila kot dolgoročno varna, stabilna in napredujoča država. Pri tem je vloga pripadnikov slovenskega kontingenta, ki imajo dolgoletne izkušnje z misij, nepogrešljiva. Ministrica je poudarila, da si bo Ministrstvo za obrambo vseskozi prizadevalo, da bodo pripadnikom slovenskih kontingentov zagotovljeni ustrezni pogoji, oprema in usposabljanje, ki so predpogoj za varno in uspešno opravljanje zahtevnih nalog v mednarodnem okolju.

Ministrica Katič na obisku v BiH

V bazi Butmir se je ministrica srečala tudi s poveljnikom sil Eufor generalmajorjem Johannom Luifom in poveljnico Natovega poveljstva v Sarajevu brigadirko Giselle M. Wilz, s katerima je izmenjala poglede na aktualno situacijo v BiH, pogovarjali pa so se tudi o sedanji in prihodnji vlogi operacije Eufor Althea in Natovega poveljstva v Sarajevu kot pomembnega dejavnika pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti, pa tudi o prispevku Republike Slovenije v obeh strukturah. Poveljnik generalmajor Johann Luif je pohvalil profesionalnost in uspešnost pripadnikov Slovenske vojske pri opravljanju nalog. V operaciji Eufor Althea Slovenija sodeluje od njene vzpostavitve konec leta 2004. V tem času je bilo vanjo napotenih skoraj 900 pripadnikov in pripadnic.

Poveljnici Natovega poveljstva v Sarajevu brigadirki Giselle M. Wilz je ministrica v pogovorih čestitala za njeno imenovanje na položaj v začetku junija. V pogovorih sta izpostavili ključno vlogo poveljstva za izvedbo obrambnih reform in drugih aktivnosti na poti BiH v zavezništvo. Slovenija v Natovem poveljstvu v Sarajevu sodeluje od leta 2005, trenutno s sedmimi pripadniki, katerih naloge so vezane na svetovanje vladnim organom BiH pri reformi obrambnega sektorja, vključno s koordiniranjem aktivnosti v okviru Partnerstva za mir.

V pogovorih s poveljnikoma je ministrica Andreja Katič povedala, da varnost, stabilnost in razvoj Zahodnega Balkana ostajajo v strateškem interesu Republike Slovenije, ki bo še naprej podpirala prizadevanja držav te regije za izvedbo reformnih procesov in približevanje evroatlantskim integracijam. Sodelovanje slovenskih pripadnikov v mednarodnih operacijah in misijah na Zahodnem Balkanu, vključno z operacijo Eufor Althea in Natovim poveljstvom v Sarajevu, tudi v prihodnje ostaja pomemben vidik sodelovanja Republike Slovenije pri zagotavljanju varnega in stabilnega okolja v jugovzhodni soseščini ter se tudi za prihodnje načrtuje v obstoječih okvirih.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.