Minister Židan verjame v pravico potrošnika vedeti o kakovosti mesa

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je objavo seznama mesnic in razsekovalnic mesa, v katerih so pristojni inšpektorji izvedli nadzor nad sledljivostjo mesa, pospremil z besedami, da verjame v “pravico potrošnika vedeti”. Vsem, ki so se znašli na seznamu, pa predlaga, naj naredijo vse, da jih na prihodnjih ne bo. Potrošnik ima pravico vedeti, kakšen je postopek pridelave hrane v celotni verigi od kmetijskega zemljišča do trgovine, je minister dejal v izjavi za medije. Zaveda se sicer, da se bo marsikdo s seznama vprašal, ali je bila objava res nujna, vendar pa je to po oceni ministra napačno vprašanje.

“Pravilno vprašanje je, kaj narediti, da jih v prihodnje na tovrstnih seznamih ne bo,” je pojasnil minister iz vrst SD. Po njegovih besedah je koristno, da pristojni organ po končanem inšpekcijskem nadzoru javnost obvesti o izsledkih, zlasti o tistih napakah, ki bi lahko vplivale na varnost potrošnikov. “Da bi razjasnili tovrstna strokovna vprašanja, pa je prav, da uprava za varno hrano seznam še dodatno obrazloži,” je povedal minister Židan.

V vsakem primeru pa Židan na objavo seznama gleda pozitivno, zato želi, da bi uprava še naprej izvajala nadzor, ki je opredeljen s programom dela. Prav tako si želi, da bi bilo njihovo delo javno, strokovno in učinkovito. Vsem, ki so na tem in so bili na prejšnjih seznamih, pa predlaga, da “naredijo vse, da ne bodo na prihodnjih seznamih”. Minister Židan je sicer še poudaril, da je kakovost mesa v Sloveniji še vedno na zelo visokem nivoju, zato so lahko potrošniki brez skrbi pri kupovanju mesa v slovenskih mesnicah.

Veterinarji so v času od 22. aprila do 31. maja izvedli poseben pregled v 40 razsekovalnicah prašičjega mesa, štirih razsekovalnicah perutninskega mesa in 69 mesnicah. Osem mesnic so pregledali skupaj s Finančno upravo RS, ki je preverjala izpolnjevanje zahtev iz svoje pristojnosti. Skupaj so tako izvedli 113 pregledov, v 60 primerih pa so ugotovili kršitve zakonodaje, od tega v 13 razsekovalnicah za rdeče meso in v 47 mesnicah. Seznam vseh kršiteljev so objavili na spletni strani ministrstva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja