Fajon: “Evropski parlament glasoval o resoluciji o TTIP, torej o pogajalskih izhodiščih, in ne o sporazumu samemu.”

“Evropski parlament danes ni glasoval ‘DA ali NE’ o sporazumu TTIP, ampak je glasoval o pogojih oziroma pogajalskemu mandatu Evropski komisiji za dober dogovor. Odločitev, ali bomo podprli sporazum TTIP, bo prišla na vrsto veliko pozneje in šele takrat se bomo na podlagi končnega besedila odločali za ali proti,” je ob robu glasovanja poudarila evropska poslanka Tanja Fajon. “Kot socialna demokratka ne bom pristala na znižanje socialnih, okoljskih, potrošniških ter delavskih standardov in glede varovanja zasebnosti. Če TTIP ne bo prinesel koristi evropskim in posebej slovenskim potrošnikom, ga bom zavrnila,” je dodala Tanja Fajon.

“Pričakovanja glede TTIP so ta trenutek prenapihnjena, potrebujemo jasne analize in ocene vpliva posebej na slovensko gospodarstvo. Te bomo imeli, ko bo na mizi končni sporazum. Prav lahko se zgodi, da iz TTIP na koncu ne bo nič. Evropski parlament je danes sprejel resolucijo o TTIP, pogajalske smernice Evropski komisiji. Ta resolucija ni slab kompromis. Ni pa tudi dovolj močno sporočilo evropskim pogajalcem, zato resolucije nisem ne zavrnila ne podprla,” je dodala Tanja Fajon.

“Pri glasovanju sem se vzdržala. Sprejeto besedilo Komisiji pušča preveč proste roke, občutljive dele je mogoče razumeti različno. Skrbi me posebej ISDS, mehanizem reševanja sporov med vlagatelji in državami. Ta ne sme biti del TTIP. ISDS zavračam v vsakršni obliki, saj ni potreben. Ne smemo dopustiti niti kančka možnosti, da bi korporacije še vedno lahko tožile države. Te imajo obstoječa pravna sredstva. Žal me kompromis v resoluciji ni prepričal, da imamo za izključitev ISDS iz TTIP zadostna jamstva”, je še v obrazložitvi svojega glasovanja dejala podpredsednica Socialistov in demokratov Tanja Fajon. Zagotovila je, da bo tudi v nadaljevanju pogajanj o sklenitvi TTIP med EU in ZDA pozorno spremljala kritično razpravo evropske strokovne in civilne javnosti in aktivno sodelovala pri oblikovanju končne odločitve Slovenije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.