Neplačane položnice

Projekt odpisa dolgov socialno najbolj ogroženim državljanom Republike Slovenije

Spoštovane državljanke in državljani!

V Sloveniji v zadnjih letih sovpadata dve neugodni okoliščini: že dalj časa trajajoča gospodarska stagnacija (s socialnimi posledicami vezanimi na brezposelnost ter zmanjševanje dohodkov v populaciji) in fiskalna situacija, zaradi katere moramo zmanjševati proračunski primanjkljaj oz. izdatke. V taki situaciji je bila odločitev že pred leti, da se zaščiti socialno najbolj ranljiv del populacije (tiste z najnižjimi dohodki ali brez dohodkov in najbolj prikrajšane), medtem ko se po ostalem delu populacije sorazmerno porazdelijo bremena reševanja krize. 

Ta kriza je posledično izčrpala ljudi, bolj kot smo to na začetku pričakovali. Ravno zaradi krize, smo bili v Sloveniji deležni vse večje breposelnosti državljank in državljanov. Ta brezposelnost pa je vodila v past dolgov, neplačanih računov in seštevanje obresti.

Ne glede na primerjave s članicami Evropske Unije (EU), ki kažejo, da so gibanja na področju stopnje tveganja revščine v Sloveniji, relativno ugodna, smo se na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odločili, da stopimo nasproti državljankam in državljanom po vzoru nekaterih drugih držav članic EU in jim omogočimo pogoje, da se ponovno postavijo na svoje noge in stopijo iz začaranega kroga dolgov ter neplačanih računov. Da bomo to lahko dosegli pa potrebujemo širši družbeni dogovor. Zato smo k pripravi tega projekta povabili občine, podjetja, humanitarne organizacije in vsa ministrstva v Vladi Republike Slovenije. 

Za izvedbo teh ukrepov smo postavili jasne kriterije in pravila ter postavili omejitve, saj si iskreno želimo pomagati najbolj ogroženim družinam, nikakor pa si ne želimo izkoriščanja pomoči, ki jo bomo ljudem ponudili. Čas je, da vsi deležniki stopimo v stik z ljudmi in tistim najbolj ogroženim ponudimo roko. Čas je, da pokažemo, da smo pripravljeni pomagati družinam, ki so se znašle na cesti. Čas je, da tudi ljudem odpišemo dolgove in jim ponudimo “nov začetek”. Ukrepi, ki smo jih pripravili bodo kratkotrajni in enkratni, a ne glede to, vemo da bomo olajšali marsikatero življenje.

Vlada Republike Slovenije je na predlog našega Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodim ministrica iz vrst SD, tako sprejela predlog Zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov in ga poslala v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije po nujnem postopku. Predlog zakona sodi v paket ukrepov za pomoč socialno najšibkejšim državljanom Republike Slovenije, Državni zbor pa je o predlogu odločal v petek, 17. julija 2015. Poslanke in poslanci so tako na izredni seji DZ z 59 glasovi za in nobenim proti, sprejeli Zakon o pogojih za izvedbo odpisa dolgov ljudem v socialni stiski.

Zakon je bil pripravljen z namenom, da bi najbolj socialno ogroženim državljanom pomagali z odpisom dolgov, ki izvirajo iz stroškov gospodinjstva oziroma rednih življenjskih stroškov, pri tem pa je vlada zagotovila pogoje, da pri tem ne bodo še dodatno obremenjeni tako upniki, ki bodo dolgove odpisali, kot tudi dolžniki. Poglavitna rešitev zakona je tako določitev – posebne davčne ureditve za izvedbo ukrepa odpisa dolga državljankam in državljanom Republike Slovenije.

V ponedeljek, 20. junija, smo nato skupaj s predsednikom vlade in vsemi partnerji, ki so pristopili k projektu odpisa dolgov, podpisali tudi sporazum o sodelovanju pri projektu pomoči socialno najšibkejšim državljankam in državljanom ter podpisali pismo o nameri za zagotavljanje materialne podpore in pomoči prisilno izseljenim družinam v Sloveniji.

Zakon predstavlja podlago za odpis dolgov pri tistih podjetjih, ki bodo pristopila k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov. Za odpis dolga bodo lahko zdaj zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih dohodkovnih razredov.

Več informacij o zakonu najdete na povezavi http://skrci.me/nQm73. Vse informacije, obrazci za državljanke in državljane, dodatna pojasnila o celotnem paketu pomoči pa so na voljo na posebni spletni strani www.paketpomoci.si ali na telefonski številki 080 2002.

Socialni demokrati v vladi izvajamo dejanja v korist ljudi in izpolnjujemo zaveze, ki smo jih dali.

S spoštovanjem,

dr. Anja Kopač Mrak
ministica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>