Ministrica Katič na obisku PGD Škale poudarila, da na mladih temelji prihodnost slovenskega gasilstva

Ministrica za obrambo Andreja Katič je bila osrednja govornica na slovesnosti ob 60. obletnici ustanovitve Prostovoljnega gasilskega društva Škale pri Velenju, kjer so v okviru slovesnosti gasilci prevzeli avtomobilsko cisterno GVC 16/25. V začetku svojega govora je obrambna ministrica Katič poudarila, da je kot domačinka ponosna, da je gasilstvo v Mestni občini Velenje in vsej Šaleški dolini zelo razvito. Gasilkam in gasilcem je izrazila veliko spoštovanje do njihovega humanega poslanstva, katerega del so spoprijemanje s težkimi trenutki, stisko nemočnih, poškodbami, bitko za življenje in žal tudi z najhujšimi izidi. Dejala je, da kljub temu v njihovi družbi vedno vladata pozitivno vzdušje in optimizem.

Zgledno urejen gasilski dom v Škalah, v katerem poteka bogato kulturno in društveno življenje, je po njenih besedah ponos kraja, pa tudi dokaz velikega prizadevanja, da bi ljudi povezali med seboj v slogi in tovarištvu. Dejala je še, da je prav, da ženske in moški enakopravno odločamo o javnih zadevah, saj lahko vsi skupaj in z vsem svojim znanjem najbolje pripomoremo k skupnemu dobremu. V Prostovoljnem gasilskem društvu Škale sicer deluje kar več kot 40 odstotkov gasilk.

Ministrica za obrambo na obisku PGD Škale

Ministrica za obrambo Andreja Katič je izpostavila tudi pomen pridobivanja mladih za delo v gasilstvu. “Na mladih gasilkah in gasilcih temelji prihodnost slovenskega gasilstva,” je poudarila ministrica Katič. Slovenska vojska letos ponuja zaposlitev 300 novim vojakinjam in vojakom. V naših obrambnih silah so dobrodošli fantje in dekleta, ki se čutijo sposobne za opravljanje vojaškega poklica.

Ministrica Katič je tudi povedala, da bo v novem nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za obdobje 2016–2022 znova izpostavljen status gasilcev oziroma prostovoljnih reševalcev. Gasilkam in gasilcem Prostovoljnega gasilskega društva Škale je ministrica za obrambo Andreja Katič čestitala ob 60-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Škale. Čestitala jim je tudi za bronasti znak Civilne zaščite, ki so ga ob letošnjem dnevu Civilne zaščite dobili za delo pri odpravljanju posledic žleda leta 2014.