Obrambna ministrica Katič generalnemu sekretarju NATO Stoltenbergu predstavila Center odličnosti za gorsko bojevanje

Na povabilo predsednika vlade se je na uradnem obisku v Sloveniji mudil generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg. V delegaciji premiera je bila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je s sodelavci generalnemu sekretarju zavezništva predstavila delovanje Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje. Kot je ob obisku centra v Poljčah dejala ministrica za obrambo Andreja Katič, je Vlada Republike Slovenije odločitev o izvedbi postopkov za ustanovitev in akreditacijo centra sprejela ob deseti obletnici našega članstva v zvezi NATO, 14. marca lani. Nosilca izvedbe sta Ministrstvo za obrambo in Generalštab Slovenske vojske, v procesu pa so sodelovala tudi druga ministrstva. Ministrica Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo, da proces uspešno poteka, kar je potrdil tudi obisk predstavnikov Zavezniškega poveljstva za preoblikovanje (Allied Command Transformation – ACT) maja letos.

Jens Stoltenberg in Andreja Katič

Ministrica Katič je poudarila, da Slovenija trdno podpira transformacijska prizadevanja zveze NATO in partnerjev, ter izrazila prepričanje, da center odličnosti v Sloveniji predstavlja učinkovito orodje pametne obrambe v okviru zavezništva. Slovenija je skladno z zavezami zagotovila osebje in temeljne zmogljivosti za delovanje centra, ki že združuje številne izkušnje, kar je po prepričanju ministrice odlična osnova za zagotovitev nadaljnjega razvoja koncepta in izpolnitev zahtev doktrine gorskega bojevanja. Na ta način bodo v okviru centra povečevali zmogljivosti vojaških enot za gorsko bojevanje, hkrati pa povečali stopnjo njihove interoperabilnosti.

V nadaljevanju je poslanstvo in vizijo centra podrobneje predstavil njegov direktor, polkovnik Boštjan Blaznik, ki je izpostavil predvsem večnacionalni pristop v delovanju centra in nujnost njegovega povezovanja s civilnim okoljem, predvsem univerzami, znanstveno-raziskovalnimi ustanovami in podjetji. Generalni sekretar zveze NATO Stoltenberg je pohvalil zavzetost pripadnikov Slovenske vojske pri ustanavljanju centra. Izpostavil je pomen centra za povezljivost vojsk zavezništva in raziskav. Kot je dejal Stoltenberg, Slovenija v okviru zavezništva prispeva na različne načine. Ob robu obiska v Poljčah, so predstavniki podjetja Elan generalnemu sekretarju zveze NATO pokazali prototip nove turne smučke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja