Državni zbor potrdil zakon o pogojih za izvedbo odpisa dolgov socialno ogroženim

Poslanke in poslanci so na izredni seji Državnega zbora v petek, 17. julija, z 59 glasovi za in nobenim proti, sprejeli Zakon o pogojih za izvedbo odpisa dolgov ljudem v socialni stiski, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo pod vodstvom ministrice dr. Anje Kopač Mrak. Posameznikom od odpisa ne bo treba plačati dohodnine, upniki pa ne bodo imeli dodatnih obveznosti zaradi odpisa, so pred sprejemom razložili predlagatelji.

Kot je pojasnila ministrica za delo Anja Kopač Mrak, zakon predstavlja podlago za odpis dolgov pri tistih podjetjih, ki bodo pristopila k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov. Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih dohodkovnih razredov.

Po napovedi ministrice Kopač Mrak bodo odpisovali dolgove, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto. “Gre za bolj ali manj neizterljive dolgove,” je dodala ministrica za delo iz vrst SD. Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naj bi zakon dosegel okoli 100.000 ljudi v Sloveniji.

Ministrica Kopač Mrak je ob potrditvi zakona v DZ še pojasnila, da bo v ponedeljek, 20. junija, skupaj s predsednikom vlade in vsemi partnerji, ki so pristopili k projektu odpisa dolgov, podpisan sporazum o sodelovanju pri projektu pomoči socialno najšibkejšim državljankam in državljanom ter podpis pisma o nameri za zagotavljanje materialne podpore in pomoči prisilno izseljenim družinam v Sloveniji.