Ministrica Katič na spominski slovesnosti pri Moravčah izpostavila pomen narodnoosvobodilnega partizanskega boja v 2. svetovni vojni

Ob spomeniku desetim ustreljenim talcem v Polsnikovem dolu pri Moravčah je bila spominska slovesnost, na kateri je kot osrednja govornica nastopila ministrica za obrambo Andreja Katič. Na začetku slovesnosti sta ministrica za obrambo Andreja Katič in župan Občine Moravče Martin Rebolj z delegacijo k spomeniku položila venca. Ministrica Katič je v svojem govoru dejala, da danes, po 70 letih, lahko le slutimo, kako globoka je bridkost, ki so jo utrpeli svojci talcev, ustreljenih tukaj in drugod po Sloveniji, ter vseh drugih žrtev nacizma in fašizma.

“Borke in borci, udeleženke in udeleženci narodnoosvobodilnega partizanskega boja, ste vedeli, da bo težko, da bodo mnogi med vami v oboroženem boju s številnejšo okupatorjevo vojsko izgubili življenje. Sprejeli ste težko, a hkrati za domoljube edino mogočo odločitev. Junaško ste se uprli okupatorju, ki je sklenil naš narod uničiti. Borili ste se za prihodnost in nam jo tudi izborili. Neizmerno smo vam hvaležni za to zgodovinsko zmago,” je poudarila ministrica Katič.

Katičeva položila venec talcem pri Moravčah

Dodala je, da smo si morali Slovenci v zgodovini pravico do narodne in jezikovne samobitnosti, svobodo ter tudi možnost za oblikovanje suverenosti na svojem ozemlju priboriti. Boj generala Maistra in njegovih borcev za severno mejo, slovenski narodnoosvobodilni partizanski boj v drugi svetovni vojni ter vojna za samostojno Slovenijo so po ministričinih besedah temelji naše novejše zgodovine in podlaga, na kateri temelji Slovenska vojska. Ta je v letih svojega obstoja izpolnila več kot ambiciozen načrt ter postala ena sodobnejših vojsk, ki je kljub precejšnji majhnosti primerljiva z drugimi vojskami v zavezništvu, je poudarila ministrica Katič.

Ob tem je opozorila, da je bilo zadnja leta v Slovensko vojsko in v njen razvoj zaradi znanih gospodarskih razmer žal vloženih veliko manj sredstev. Poudarila je, da je v Vladi Republike Slovenije treba doseči dogovor, da se bo delež sredstev, namenjenih obrambi, ki so ji bila v zadnjih letih v največjem obsegu odvzeta, sistematično povečal. Izpostavila je tudi prizadevanje za izboljšanje položaja vojakov. Slovenska vojska sicer tudi danes, v času skromnejših zaposlitvenih možnosti, omogoča nove zaposlitve. Predvideva se, da se bo lahko letos v Slovenski vojski zaposlilo še 300 novih vojakinj in vojakov. Na koncu svojega govora je ministrica za obrambo Andreja Katič poudarila, da je prav, da smo kot narod samozavestni ter da naj nas pri soočanju z izzivi današnjega časa vodi pogum, v katerem so se odlikovali borke in borci slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja.

Župan Rebolj pri spomeniku talcem pri Moravčah
 
Spomenik v Polsnikovem dolu pri Moravčah, ki je bil postavljen leta 1946, stoji v spomin desetim talcem,  prepeljanim iz Begunj, ki so bili na tem mestu ustreljeni 18. julija 1943. Zbrane na slovesnosti sta nagovorila tudi župan Občine Moravče Martin Rebolj in predsednik tamkajšnjega združenja borcev za vrednote NOB Jože Kveder. Poudarila sta pomen spoštovanja do vseh, ki se v drugi svetovni vojni niso predali, temveč združili vse moči, se uprli okupatorju ter zdržali skoraj nemogoče. V kulturnem programu so nastopili Moški pevski zbor Radomlje, Pihalna godba Moravče in trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske. Pri slovesnosti je sodelovala tudi Garda Slovenske vojske.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.