Minister Židan s koroškim deželnim glavarjem Kaiserjem o sodelovanju na področju kmetijstva in čezmejnih projektih

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je v Sloveniji gostil deželnega glavarja avstrijske Koroške, dr. Petra Kaiserja. Na Brdu pri Kranju sta dopoldne v dvostranskih pogovorih med drugim izpostavila dobro sodelovanje med Slovenijo in avstrijsko Koroško. Avstrijski deželni glavar je v okviru obiska v Sloveniji popoldne obiskal tudi Bled. Minister Židan je obisk ocenil kot uspešen, njegov osnovni namen pa je bil ohranjanje dobrih stikov Slovenije z avstrijsko Koroško, izmenjava primerov dobrih praks, seznanitvijo z aktualnimi temami v obeh državah na področju kmetijstva in širše ter pregledati sodelovanje v okviru čezmejnih projektov.

Bilaterala Židan - Kaiser

Po obisku Brda pri Kranju je sledil obisk Biotehniškega šolskega centra Naklo. Kot je v izjavi za medije po obisku šolskega centra poudaril minister Židan je to primer uspešnega sodelovanja med izobraževalnimi institucijami Slovenije in avstrijske Koroške. Poleg tega je minister kot primer krepitve sodelovanja z avstrijsko Koroško, za katerega je zainteresirana Slovenija, izpostavil tudi področje dopolnilnih dejavnosti v kmetijstvu. Minister Židan je posebej izpostavil priložnosti za sodelovanje na področju turizma, saj ta ne pozna meja. Kot je še spomnil, so slovenske kmetije majhne, v povprečju velike le 6,5 hektarja, in zato svoje priložnosti pogosto vidijo v dopolnilnih dejavnostih. Število registriranih dopolnilnih dejavnosti se je v minulem desetletju povečalo kar za štirikrat, danes jih je 16.000 znotraj 5000 kmetij.

Židan in Kaiser v Naklem
 
Koroški deželni glavar Kaiser pa je v izjavi za medije obisk pohvalil kot zelo pozitivno presenečenje in zatrdil, da domov odhaja z zelo dobrimi vtisi. Označil ga je kot primer dualnega sistema, kjer uspešno povezujejo teoretična znanja s prakso, in obenem primer dobrega čezmejnega sodelovanja. Biotehniški center Naklo na področju praktičnega izobraževanja s področja kmetijstva, hortikulture in gospodinjstva, sodeluje z koroškima “Landwirtschaftliche Fachschule Ehrental” in “Landwirtschaftliche Fachschule Drauhofen”. Lansko leto so ravnateljice vseh treh šol podpisale pismo o sodelovanju in zasnovale projekt „Na skupnih poteh“.

Židan predal Kaiserju panjsko končnico

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja