Ministrica Andreja Katič pozdravila strelce in strelke na evropskem prvenstvu

V nedeljo, 19. julija, je na mariborskem Trgu svobode zbrane športnike nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič, kjer je bilo slovesno odprtje evropskega prvenstva v streljanju 2015, ki bo potekalo do 1. avgusta na streliščih strelskega centra Gaj na Pragerskem in na vojaškem strelišču v Apačah. Evropskega prvenstva v streljanju se udeležuje več kot tisoč najboljših evropskih strelcev iz 46 držav, v slovenski strelski ekipi pa je 47 strelcev in strelk, ki bodo nastopili z orožjem malega in velikega kalibra. Tekmovalci in tekmovalke se bodo pomerili v kar 37 strelskih disciplinah, pri čemer bodo podelili 21 olimpijskih kvot za poletne olimpijske igre leta 2016 v Riu de Janeiru.
 
Ministrica za obrambo Andreja Katič je v nagovoru dejala, da je strelstvo ena izmed panog, ki ji na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski dajejo velik pomen. Kot je povedala, ministrstvo zaposluje 63 športnikov in športnic raznovrstnih disciplin in štiri trenerje, med njimi je tudi strelski trener. Na tokratnem strelskem prvenstvu bodo Slovenijo in Slovensko vojsko zastopali štirje strelci, in sicer Rajmond Debevec, Robert Markoja, Željko Moičević in Dušan Ziško. Kot je dejala Andreja Katič, bo Slovenska vojska na prvenstvu pomagala organizatorjem prireditve, in sicer z do 15 pripadniki, saj Slovenska vojska že tradicionalno pomaga pri organizaciji največjih športnih spektaklov v Sloveniji.

Katičeva s tekmovalci na strelskem prvenstvu

“Brez pomoči logistične ter 1. in 72. brigade, Enote za podporo, Zdravstvene enote, 151. helikopterske eskadrilje in drugih enot si težko predstavljamo športni praznik pod Poncami, svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki, deskanje na Rogli, skoke v Ljubnem ob Savinji ter Zlato lisico,” je izpostavila obrambna ministrica in pojasnila, da gre za pomoč pri prevozih s cestnimi vozili in različnimi letalniki ter pomoč z opremo (od agregatov in sredstev zvez do šotorov).

Zelo pomembno je tudi nudenje zdravstvene podpore in sodelovanje protokolarne enote. Pripadniki Slovenske vojske pomagajo tudi pri urejanju tekmovalnih površin in izvedbi tekmovanj. “Ta in podobni športni dogodki Slovensko vojsko v javnosti predstavljajo kot odprto in s civilnim okoljem povezano organizacijo. Naše kapacitete – od telovadnic do igrišč po vsej Sloveniji – lahko koristijo tudi drugi, če lahko rečem civilni uporabniki. S tem se povečujeta ugled in zaupanje v Slovensko vojsko in njene sposobnosti, še posebej pa se izpostavlja naša družbena odgovornost,” je še povedala Andreja Katič. Prvenstvo poteka v okviru Evropske strelske konfederacije in je prvo tovrstno tekmovanje pri nas, organizira ga Strelska zveza Slovenije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.