Delovni obisk državne sekretarke Strniše na Kitajskem

Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša se je med 8. in 11. avgustom letos mudila na delovnem obisku na Kitajskem, kjer je parafirala tudi protokol med Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko (LRK), ki opredeljuje ključne pogoje za odobritev slovenskega izvoza mleka in mlečnih izdelkov na Kitajsko. Na bilateralnih pogovorih se je Strniša srečala z generalnim direktorjem za mednarodno sodelovanje na Ministrstvu za kmetijstvo Ljudske republike Kitajske gospodom Qu Sixi, namestnico vodje za uvozno izvozni sektor varne hrane na Generalni upravi za nadzor kakovosti, pregled in karanteno Ljudske republike Kitajske gospo Bai Lu ter generalnim direktorjem za mednarodne odnose Državne uprave za gozdove Ljudske republike Kitajske gospodom Su Chunyujem.

Glavna tema razgovorov državne sekretarke Strniše z generalnim direktorjem za mednarodno sodelovanje na Ministrstvu za kmetijstvo Ljudske republike Kitajske Su Chunyuem so bile priprave na uradni obisk podpredsednika vlade in ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana na Kitajskem in slovenskega nastopa na sejmu v Fuzhou v provinci Fujian letos novembra. Slovenija bo na mednarodnem sejmu kmetijstva in trgovine v Fuzhou predstavila visoko kakovostne živilske proizvode ter kmetijsko mehanizacijo.

Tema pogovorov državne sekretarke Strniša z namestnico vodje za uvozno-izvozni sektor varne hrane na Generalni upravi za nadzor kakovosti, pregled in karanteno LRK Bai Lu so bili postopki za pridobivanje dovoljenj za izvoz živil živalskega izvora iz Slovenije na Kitajsko. Slovenija pričakuje, da bo kitajska stran v najkrajšem možnem času pričela z dejavnostmi za dokončanje postopkov uvoznih dovoljenj za izvoz živila živalskega izvora (mesa in mesnih izdelkov, rib, medu in medenih izdelkov) na Kitajsko.

Podpis protokola za izvoz mleka iz Slovenije na Kitajsko

Ob robu srečanja je bil parafiran Protokol med Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Generalno upravo za nadzor kakovosti, pregled in karanteno Ljudske republike Kitajske glede veterinarskih in zdravstvenih zahtev za mlečne izdelke, ki se izvažajo iz Slovenije na Kitajsko. Državna sekretarka Strniša je poudarila pomen tega dokumenta, ki opredeljuje ključne pogoje za odobritev slovenskega izvoza mleka in mlečnih izdelkov na Kitajsko. Gre za pomemben korak k povečanju blagovne menjave s kmetijskimi izdelki živilsko-predelovalne industrije med državama.

Državna sekretarka mag. Strniša je na pogovorih z generalnim direktorjem za mednarodne odnose Državne uprave za gozdove LRK Su Chunyu poudarila zelo dobro sodelovanje med državama na področju gozdarstva. Kitajskemu sogovorniku je izrazila zahvalo za izkazano podporo Kitajske pobudi, da bi Slovenija prevzela koordinacijo na področju gozdarstva in lesne industrije med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope (t.i. pobuda 16+1).

Sogovornika sta v pogovoru izpostavila dobro sodelovanje Slovenije in Kitajske v okviru ASEM neformalnega dialoga med Evropo in Azijo za področje trajnostnega upravljanja gozdov. Poudarila sta pomen sodelovanja na tem področju tudi v prihodnje ter izrazila podporo investicijskim projektom v okviru lesno-predelovalne industrije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja