Ministrica Kopač Mrak: “Razveljavila sem razpis za deficitarne štipendije, že prihodnji teden pa bo objavljen nov razpis.”

Razpis za deficitarne štipendije, na katerega se je bilo mogoče prijaviti od 24. 8. 2015 dalje, je razveljavljen. Konec prihodnjega tedna bo Sklad za razvoj kadrov in štipendije objavil nov javni razpis. Analiza okoliščin, ki jo je zahtevala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je pokazala, da vlagatelji, ki so želeli dostopati do vloge preko spletne strani, niso bili v enakopravnem položaju do vlagateljev, ki so vlogo prejeli na sedežu sklada. Zato je razveljavila razpis, ki bo ponovljen že prihodnji teden.

Ministrica Kopač Mrak se je na novinarski konferenci najprej opravičila vsem, ki so imeli zaradi razpisa nevšečnosti. “Izvedba razpisa žal ni potekala tako kot smo pričakvali, saj spletna stran zaradi velikega povpraševanja ni bila dosegljiva v ključni uri, kar pomeni, da kljub drugim možnostim tudi na spletu, kandidati za štipendije niso imeli vsi enakopravnega dostopa do vloge, kriterij pa je bil ura oddane vloge, zato je bila ta prva ura in pol, ko sistem ni deloval, tako pomembna,” je ob tem povedala ministrica Kopač Mrak in že najavila nov razpis.

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije bo tako že prihodnji petek, 4. 9. 2015 objavil nov razpis za deficitarne štipendije skupaj z vlogo, ki jo bo sicer mogoče oddati od 11. 9. 2015 dalje. Zaradi obstoječih pravnih okvirjev v tem trenutku, če želimo štipendije podeliti še za letošnje šolsko leto, postopkov ne moremo spreminjati in bo prav tako štel vrstni red prispelih vlog. Bodo pa pri obravnavi vlog imeli prednost dijaki, vpisani v prvi letnik. Prihodnje leto bo po zagotovilih ministrice razpis za deficitarne štipendije objavljen v začetku leta, določeni pa naj bi bili tudi podrobnejši kriteriji, s katerimi bi preprečili takšne nevšečnosti, kot so se dogodile pri aktualnem razpisu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja