Ministrica Katič v Kočevju: Zagotavljanje varnosti mora biti uvrščeno med prednostne naloge razvoja države

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je 28. avgusta udeležila slovesnosti ob 60-letnici Gasilske zveze Kočevje. Slovesnost se je začela z gasilsko parado skozi mestno jedro, nato pa je v tamkajšnji športni dvorani potekala slovesna akademija, na kateri je ministrica nagovorila približno petsto gasilcev iz regije in širše.
Kot je v nagovoru dejala ministrica za obrambo Andreja Katič, ima gasilstvo na Kočevskem spoštovanja vredno zgodovino, obenem pa so gasilci danes nepogrešljivi reševalci, ki se soočajo s širokim spektrom nesreč. Pri tem je opozorila na pomen preventive in izobraževanja državljanov ter vzdrževanja visoke ravni operativne pripravljenosti gasilcev.

Govor Katičeve v Kočevju

Kot je dejala, je Gasilska zveza Kočevje pri tem zelo uspešna, saj je pred štirimi leti organizirala 18. mladinsko gasilsko olimpijado. Ministrica je izpostavila vlogo gasilstva skozi zgodovino pri povezovanju v lokalnih skupnostih ter na vpeljavo slovenskega jezika v gasilsko poveljevanje in krepitev slovenske narodne zavesti. Ob tem je spomnila na vlogo, ki so jo gasilci imeli tudi v osamosvojitveni vojni.

Nanizala je vrsto vrednot, ki jih gasilci na Slovenskem negujejo skozi zgodovino, kot so srčnost, odgovornost, domoljubje in solidarnost, in izrazila željo, da te vrednote skupaj prenašamo tudi na druga področja našega življenja. Dejala je, da ljudje pogosto jemljejo varnost kot samoumevno, a ni. “Žal še vedno marsikdo, ko se odločamo, kako voditi državo, meni, da je treba dati prednost kapitalu in da je treba varčevati pri ljudeh. Pa ne sme biti tako,« je poudarila ministrica Katič in dodala, da »je treba doseči nov družbeni dogovor in vzpostaviti ravnovesje med doprinosom ljudi, njihovim delom in znanjem na eni ter kapitalom na drugi strani.”
 

Po ministričinem prepričanju mora biti zagotavljanje varnosti uvrščeno med prednostne naloge razvoja države, pri čemer je treba za delovanje gasilcev zagotoviti tudi ustrezna sredstva. Med prednostnimi nalogami vodstva ministrstva v letošnjem letu je izpostavila pripravo novega nacionalnega programa varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za obdobje 2016–2022, kjer bo izpostavljen tudi status gasilcev oziroma prostovoljnih reševalcev.

“Prizadevamo si za ustvarjanje pogojev za stimulativne rešitve tako za reševalce kot za delodajalce, predvsem na zavarovalniškem, socialnem, pokojninskem in davčnem področju. Poleg tega želimo izboljšati status za vse prostovoljce, vključene v različne reševalne sestave, dejavne na področju zaščite, reševanja in pomoči, tudi z dopolnitvijo Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami,” je še dejala Andreja Katič.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja