Ministrica Kopač Mrak na posvetu o paketu pomoči: Vlog za odpis dolga zaenkrat manj od pričakovanega

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak sodeluje na posvetih o paketu pomoči in odpisu dolga. Vsi posveti so odprti za javnost, na njih pa poleg ministrice sodelujejo tudi predstavniki centrov za socialno delo, župani in predstavniki podjetij. Paket pomoči, ki zajema odpis dolga, reševanje problematike deložiranih družin in reševanje težav z bančnimi računi je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in nenake možnosti z namenom, da bi izboljšanje razmer, ki se sicer kažejo na trgu dela in pri gospodarski rasti, občutili tudi socialno najranljivejši. Projekt odpisa dolga poteka od 1. avgusta, k projektu je zaenkrat že pristopilo 139 podpisnikov (občin in podjetij), naknadni pristop pa je mogoč do 31. oktobra. 

Vlog za odpis dolga v skladu z vladnim projektom pomoči socialno najšibkejšim je zaenkrat manj, kot se je sprva pričakovalo, še posebej v občinah z najvišjo stopnjo tveganja revščine. A kot je na posvetu v Mariboru povedala ministrica za delo dr. Anja Kopač Mrak, je z ocenami treba počakati do konca oktobra, ko se zaključi zbiranje vlog. “Tam, kjer je stopnja tveganja revščine najvišja, je največ potencialnih upravičencev do tega odpisa. Tako bomo predvsem v tem mesecu izrabili čas, da bomo pozvali občine, da se priključijo,” je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz vrst SD povedala na posvetu o paketu pomoči in odpisu dolga, ki ga je gostil Center za socialno delo Maribor.

Ministrica za delo Kopač Mrak je pojasnila, da je bila osebno v stiku s predstavniki vseh mestnih občin in združenj občin. “Mi smo vedno odprti za vse informacije, na žalost pa je občin toliko, da osebno nisem uspela opraviti razgovorov z vsakim posameznim županom,” je dodala.

Kopač Mrakova je pojasnila, da se neplačanih najemnin na željo občin ne more odpisati, lahko pa se odpiše uporabnina stanovanja. “Ni argumenta, da na račun tega odpisa slabimo podjetja. Tu gre namreč za dolgove, ki so iz leta 2013 ali še starejši. Imejte v mislih, da so to neizterljivi računi in kakšni so stroški izterjav,” je izpostavila.

Ministrica Kopač Mrak je priznala, da si ne delajo utvar, da bodo s tem ukrepom rešili vse težave. “Kriteriji, ki smo jih postavili, so izpostavili najbolj ogrožene med nami,” je dejala. “Zavedamo se, da so ključna delovna mesta. Smo daleč od tega, da bi prišli na zeleno vejo, a stvari se izboljšujejo,” je dodala.

Pri odpisu dolgov je mogoče na primer odpisati dolgove za elektriko. V mariborskem podjetju Energija Plus so po besedah direktorja Bojana Horvata zaenkrat prejeli 110 vlog, čeprav so tudi tam pričakovali večje število. Od 70 vlog, kolikor so jih zaenkrat obravnavali, jih le deset odstotkov popolnoma izpolnjuje pogoje in njihov dolg skupno znaša nekaj več kot 8000 evrov. Koliko dolga bodo dejansko odpisali, v podjetju še ne znajo povedati, saj se bodo o tem odločili po zaključku zbiranja vlog. Podobno so odgovarjali tudi predstavniki občin in zavodov.

Posveta prihodnji teden bosta:
– v torek, 15. septembra 2015, ob 14.30 uri, Golarjeva hiša, Prešernova ulica 21, Ljutomer  

– v sredo, 16. septembra 2015, ob 14. uri, v sejni sobi Mestne občine Murska Sobota, Kardoševa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja