Minister Židan na uradnem obisku gostil češkega kmetijskega ministra Jurečeka

Slovenijo je na povabilo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana obiskal češki minister za kmetijstvo Marian Jureček. Namen obiska je seznanitev s slovenskim kmetijskim in živilskim sektorjem, izmenjava stališč o aktualnih temah s tega področja ter seznanitev z dobrimi praksami. Prvi dan obiska je z otroki v vrtcu poskusil tradicionalni slovenski zajtrk, obiskal ljubljansko tržnico in se udeležil trgatve terana na Krasu. Minister Dejan Židan je s češkim ministrom za kmetijstvo Marianom Jurečkom zjutraj obiskal vrtec Jelka Grosa v Ljubljani. Po krajšem kulturnem programu sta skupaj z otroki imela tradicionalni slovenski zajtrk. Češki minister si je nato v spremstvu državne sekretarke mag. Tanja Strniša ogledal središče Ljubljane.

Židan in Jureček med zajtrkom v vrtcu

V popoldanskem delu prvega dneva obiska sta se ministra odpravila v Sežano. V prostorih podjetja Vinakras iz Sežane, se je češki minister srečal s slovenskimi pridelovalci terana in se seznanil s aktualnim dogajanjem v zvezi z zaščito terana. Minister Dejan Židan je izpostavil, da sta s češkim ministrom Juračekom prijatelja, enako kot sta v prijateljskih odnosih obe državi, ki se med seboj podpirata in sta aktivni v skupini V4+3. Povedal je, da je Slovenija vinska dežela in to tradicijo in zgodovino želimo ohraniti. Poudaril je, da ima Kras posebno energijo in da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpira pobudo, da se celoten Kras promovira kot celota in pozdravil namero, ki gre v to smer.

Židan in Jureček s proizvajalci terana

Češki minister se je uvodoma zahvalil za prijazen sprejem in podprl namero Slovenije pri naporih za uvedbo Svetovnega dneva čebel in Evropskega medenega zajtrka. Izpostavil je pomembnost promocije vina in dodal, da imajo na češkem že vzpostavljen sistem promocije vina, tako da gre od vsake prodane steklenice v sklad za promocijo ena krona. Na koncu je dejal, da spoštuje delo vinogradnikov, čigar delo je naporno in zahtevno.

Židan in Jureček med trgatvijo terana

Na novinarski konferenci je minister Židan uvodoma povedal, da sta srečanje s češkim ministrom za kmetijstvo Marianom Jurečkom, izkoristila za pogovor o evropski kmetijski politiki in aktualnih dogodkih. Razveselila ga je pobuda direktorja Vinakras Marjana Colje, da se bo Kras promoviral kot celota. Pri tem je omenil je Lipico, ki se je v zadnjih letih spremenila in bo z zadnjimi naložbami postala še privlačnejša in prijaznejša do obiskovalcev. Pri tem je dodal, da bodo od tega imeli največjo korist ljudje.

Židan in Jureček v mlekarni Planika

Češki minister Marian Jureček se je zahvalil ministru Židanu pri podpori in delovanju v skupini V4+3 ter skupnim naporom pri reševanju trga mleka v EU. Izpostavil je, da je EK v torek naredila prvi korak pri pomoči na trgu mleka, vendar bo potrebna tudi nadaljnja pomoč.  Dodal je, da ga je minister Židan seznanil s težavami v povezavi z zaščito terana. Za zaključek je povedal, da je počaščen, da imajo Češke naložbe v Sloveniji svoj smisel in da so rezultati dobri.

Židan in Jureček pri ribogojnici Tolmin

Ministra sta drugi dan uradnega obiska obiskala izpostavo Karitasa v Novi Gorici, kjer so jima vodilni Slovenskega Karitas in Rdečega Križa Slovenije predstavili, kako poteka razdelitev jabolk, ki so bile namenjena v humanitarne namene. Nato sta obiskala mlekarno Planika, kmetijsko zadrugo Tolmin in se udeležila otvoritve ribogojnice, ki jo financira Ministrstvo za kmetijstvo iz ribiškega sklada.