Ministrica Katič nagovorila najboljše športnike SV in zaželela uspeh reprezentanci SV na svetovnih vojaških igrah v Južni Koreji

Ministrica za obrambo Andreja Katič je skupaj z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem dr. Andrejem Ostermanom v Ljubljani sprejela športnice in športnike zaposlene v Slovenski vojski, ki so v zadnjem obdobju dosegli vrhunske rezultate, ter ob tej priložnosti zaželela uspeh reprezentanci Slovenske vojske, ki se bo udeležila  6. svetovnih vojaških iger Sveta za mednarodni vojaški šport (CISM).

Tekmovanje, ki ga imenujejo tudi “vojaške olimpijske igre”, bodo potekale med 2. in 11. oktobrom v Mungyeongu v Južni Koreji. Ministrica za obrambo Andreja Katič je v svojem nagovoru dejala, da se zaveda pomena zaposlovanja vrhunskih športnic in športnikov v Slovenski vojski ter s tem podpore slovenskemu športu. Poudarila je, da bomo to nalogo obrambnega sistema še naprej izvajali čim učinkoviteje in jo v mogočih okvirih tudi krepili.

Ministrica Katič nagovorila športnike SV

V nadaljevanju je športnikom in športnicam čestitala za njihove vrhunske uspehe, dosežene v poletnem obdobju, in dejala, da je nanje ponosna. Povedala je tudi, da je biti med najboljšimi v Evropi in v svetu resnično dosežek, vreden vsega spoštovanja in občudovanja. Poudarila je tudi njihovo vključenost v različne promocijske dejavnosti Slovenske vojske in humanitarne projekte. Ministrica za obrambo Katič se je športnicam in športnikom, zaposlenim v Slovenski vojski zahvalila, da na plemenit način zastopajo našo državo Republiko Slovenijo v svetu. 

V poletnih mesecih so se s svojimi nastopi na svetovnih prvenstvih, evropskih igrah, evropskih prvenstvih ter v skupnih seštevkih svetovnega pokala še posebej odlikovali naslednji športnice in športniki. Kajakaš na divjih vodah Nejc Žnidarčič je skupno osvojil kar šest medalj, in sicer dve zlati in dve bronasti na evropskem prvenstvu v Banja Luki ter dve srebrni na svetovnem prvenstvu na Dunaju. Letošnjo sezono je končal še z zmago v skupnem seštevku za svetovni pokal v spustu, kar mu je uspelo že petič od leta 2009 naprej. Med tistimi, ki so osvojili najvišja mesta na evropskih igrah, ki so potekale v glavnem mestu Azerbajdžana, sta bila tudi športnik in športnica Slovenske vojske.

Tekmovalec v gimnastiki Sašo Bertoncelj je zmagal v disciplini konj z ročaji, judoistka Anamarija Klementina Velenšek pa je osvojila kar dve bronasti medalji, in sicer v posamični ter ekipni konkurenci. Anamarija Klementina Velenšek je avgusta na svetovnem prvenstvu v Kazahstanu v zahtevni konkurenci postala tudi  svetovna podprvakinja. Evropski prvakinji sta postali pripadnici Športne enote Slovenske vojske Tina Mrak in Veronika Macarol, ki trenirata pod vodstvom trenerja Tomaža Čopija, ki je prav tako zaposlen v Športni enoti Slovenske vojske. Športna plezalka Mina Markovič je v Chamonixu prav tako osvojila evropski naslov in še srebrno medaljo. Mina Markovič vodi tudi v seštevku svetovnega pokala, ki še ni končan.

Ministrica Katič in športniki SV

Tudi avgust je bil zelo uspešen za športnike, zaposlene v Slovenski vojski. Poleg že omenjenega uspeha na svetovnem prvenstvu v judu so nas s svojimi uspehi navduševali padalci in kajakaš. Člani padalske ekipe Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič, Matej Bečan in Borut Erjavec so v Bolgariji postali evropski prvaki v skokih na cilj. Prvo mesto so dosegli tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Senad Salkić je kot posameznik v tej razvrstitvi zasedel drugo mesto, srebrno medaljo pa je osvojil tudi na evropskem prvenstvu v skokih na cilj med posamezniki.

Kajakaš Peter Kauzer je postal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v kajaku na divjih vodah v slalomu. Kanuist na divjih vodah Luka Božič je na svetovnem prvenstvu, ki je potekalo v Veliki Britaniji, skupaj s kolegoma v ekipni tekmi kanuistov osvojil bronasto medaljo, ob tem je treba poudariti tudi zasluge trenerja kajakašev in kanuistov Jože Vidmarja, zaposlenega v Športni enoti Slovenske vojske. Tekmovalka v gimnastiki Teja Belak pa je septembra v končnem seštevku svetovnega pokala osvojila prvo mesto v preskoku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja